Sari la conținut

Tensiunea arterială. Numerele la care trebuie să fim atenți

Hipertensiune arteriala
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Cum sa scazi rapid tensiunea arteriala

Tensiunea arteriala este unul dintre cele mai bune instrumente de verificare a starii de sanatate. Este un numar pe care il tinem minte si pe care il putem monitoriza constant. Tensiunea arteriala optimala este egala sau mai mica de 120/80 milimetri coloana de mercur (mm Hg), conform ghidului Societatii Europene de Hipertensiune.

Tensiunea arterială. Numerele la care trebuie să fim atenți

Pe lângă medicamentele recomandate de medic, cei care au tensiunea mai mare pot introduce în alimentație câteva alimente naturale pentru diminuarea tensiunii.

Alternative naturale pentru diminuarea tensiunii arteriale

Ardeiul iute, vasodilatator puternic care ajuta la extinderea vaselor de sange

  • Migdale crude – mancati un pumn de migdale crude in fiecare zi si veti observa ca va avea loc scaderea semnificativa a tensiunii arteriale. Migdalele crude sunt bogate in grasimi mononesaturate care s-a dovedit stiintific ca ajuta la scaderea nivelului de colesterol din sange, reduc inflamatia arteriala si contribuie la scaderea valorilor ridicate ale tensiunii arteriale. Chiar daca acestea sunt bogate in grasimi si calorii, migdalele ajuta la scaderea in greutate, construirea masei musculare si mentinerea unei stari optime de sanatate. Atunci cand sunt consumate in combinatie cu nucile, de exemplu, se transforma in unele dintre cele mai puternice alimente cu rol de protectie a sanatatii inimii.
  • Ardeiul iute. Un vasodilatator puternic care ajuta la extinderea vaselor de sange si imbunatateste circulatia sanguina. Acesta scade in mod natural nivelurile tensiunii arteriale crescute prin acclerarea vitezei circulatiei sangelui. Amestecati una sau doua lingurite de ardei iute cu putina apa calda sau ceai cu miere si aloe vera pentru a reduce hipertensiunea arteriala. Daca gustul bauturii este prea picant, puteti lua capsule de ardei iute.

 

  • Apa de nuca de cocos – bogata in potasiu, electroliti si alte elemente nutritive importante, apa de nuca de cocos s-a demonstrat ca ajuta la mentinerea in limite normale a tensiunii arteriale. In urma unui studiu s-a confirmat ca apa de nuca de cocos poate sa scada in mod semnificativ tensiunea arteriala sistolica, dar si pe cea diastolica.

  • Cacao – bogat in flavonoide si substante nutritive antiinflamatorii, cacao este o alta arma contra hipertensiunii arteriale. Flavonoidele din cacao au rol adaptogen si protejeaza corpul impotriva stresului (una dintre cauzele frecvente de hipertensiune arteriala). In plus, regleaza nivelul hormonului de stres din organism si echilibreaza valorile tensiunii arteriale. In urma a numeroase studii, cercetatorii au constatat ca flavonoizii din cacao reduc nivelul tensiunii arteriale si protejeaza organismul impotriva declansarii accidentelor vasculare cerebrale si a bolilor cardiovasculare, care pot fi rezultatele hipertensiunii arteriale.

Turmericul ajuta la imbunatatirea functiei cardiovasculare

  • Turmericul sau curcuma – unul dintre beneficiile deja cunoscute ale turmericului sau curcumei este abilitatea sa de a reduce in mod semnificativ inflamatia la nivelul intregului organism, care este o cauza principala a valorilor ridicate de colesterol si a tensiunii arteriale ridicate. Prin reducerea inflamatiei, turmericul ajuta la imbunatatirea functiei cardiovasculare si la mentinerea unui flux sanguin sanatos. Atunci cand este utilizata alaturi de piper negru, curcuma ajuta la relaxarea vaselor de sange si scade valorile tensiunii arteriale.

Potasiul ajuta la scaderea tensiunii

  • Banana – acest fruct este bogat in potasiu benefic pentru sanatatea inimii. Potasiul ajuta la scaderea tensiunii arteriale suficient pentru ca riscul aparitiei unui eventual accident vascular cerebral sa se diminueze cu pana la 38%. Cu ajutorul acestui mineral, rinichii filtreaza mai mult sodiu, vasele mici de sange se relaxeaza, iar circulatia sanguina va fi cea adecvata.
Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel