sâmbătă, iulie 2, 2022

Limba covid. Modificările aduse limbii, mâinilor sau tălpilor picioarelor ar putea da o indicație timpurie a infecției cu Covid-19, au descoperit cercetătorii spanioli într-un studiu prezentat marți.

Concluziile au rezultat din cercetările efectuate la 666 de pacienți cu Covid-19 la spitalul de teren IFEMA din Madrid înființat în timpul primului val de pandemie, a spus guvernul regional.

Te-ar mai interesa: ATENȚIE! Iată ce trebuie știut despre ALGOCALMIN...

Unul din patru pacienți a spus că au observat modificări ale limbii, în timp ce patru din 10 au observat semne neobișnuite pe palmele mâinilor sau tălpile picioarelor.

limba covid

Studiul a fost realizat în aprilie de către profesioniștii din domeniul sănătății din spitalul La Paz din Madrid și din serviciile de îngrijire primară, rezultatele fiind publicate în British Journal of Dermatology sub forma unei „scrisori de cercetare” în septembrie.

Unii pacienți au raportat o umflare a limbii și apariția de plasturi, în ceea ce a fost supranumit „limbă Covid”, care în multe ocazii a fost asociată cu pierderea gustului.

Te-ar mai interesa: Simptome de deficit de vitamina B12: semnul de ave...

Un alt simptom a fost o senzație de arsură și roșeață la nivelul palmelor sau tălpilor picioarelor, care în unele cazuri a fost urmată de apariția unor mici pete.

„Aproape jumătate dintre pacienții cu Covid-19 ușor până la moderat, internați într-un spital de câmp în timpul unei perioade de două săptămâni, au prezentat constatări mucocutanate”, se spunea în scrisoare.

„Cavitatea bucala a fost frecvent implicata si merita o examinare specifica in circumstante adecvate pentru a evita riscul de contagiune.”

Te-ar mai interesa: Testul care te poate ajuta să aflii dacă suferi de...

„Limba COVID” este atunci când aspectul ei este ca și cum ar fi „răzuită”, ca si cum ar lipsi mici bucățele din ea sau ca și cum ar face niște solzi. Adesea limba poate să aibă un aspect încărcat, cu asperități, și să fie acoperită de un strat de o altă culoare, alb-gălbuie, care nu iese la periaj. Este ceea ce se numește „limba geografică” (o afecțiune inflamatorie, limba are aspect de hartă, acoperită cu niște pete roșiatice)  De multe ori, este vorba despre un simptom dureros, spune profesorul britanic.

Te-ar mai interesa: Horoscop 2 iulie: Tauri, aveți parte de o zi speci...

Uneori, „limba COVID” se asociază cu iritații și mâncărimi pe piele, dar cel mai adesea „limba COVID” apare după ce pacientul dezvoltă deja câteva simptome clasice.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private