Sari la conținut

Limita de alcoolemie pentru șoferii din România. Când se întocmește dosar penal?

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Limita de alcoolemie. Deși legislația are toleranță zero pentru consumul de alcool la volan, cauza principală a accidentelor sunt viteza și consumul de băuturi. Un studiu arată că orice cantitate de alcool poate să ducă la afectarea abilității de a conduce un autoturism, pentru că băuturile alcoolice afectează reacțiile, încetinesc reflexele, dimunuează coordonarea motrică și îl pot face pe șofer să subestimeze majoritatea pericolelor. Consumul de alcool este asociat cu un comportament riscant, motiv pentru care nu este recomandat să vă

Deși sunt țări europene în care o alcoolemie minimă este acceptată, nu este însă și cazul României.

Persoanele care consumă băuturi alcoolice și apoi se urcă la volan, trebuie să știe în primul și primul rând că riscă o amendă semnificativă, dar și un dosar penal pentru conducerea unui autovehicul sub influența băuturilor alcoolice. Dacă amenda este absolut sigură în acest caz, dosarul penal depinde de nivelul alcoolemiei, potrivit OUG 195/2002.

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Limita de alcoolemie: când se transformă contravenția în infracțiune în 2023

Dacă alcoolemia depistată este cuprinsă între 0.1 și 0.40 mg/litru alcool pur în aerul expirat, vorbim despre o contravenție. În această situație, persoana vinovată este sancționată cu 9 – 20 de puncte amendă, ceea ce înseamnă că vorbim despre o sancțiune contravențională cuprinsă între 1.305 și 2.900 de lei. În plus, se va suspenda dreptul de a conduce pe drumurile publice pentru o perioadă de 90 de zile.

În cazul în care avem o alcoolemie mai mare de 0.40 mg/litru alcool pur în aerul expirat, vorbim depsre o infracțiune. În această situație, șoferul vinovat va fi dus la spital pentru prelevarea unor probe biologice.

Acest caz se dovedește a fi mult mai grav, implicând în plus și deschiderea unui dosar penal.

Daca șoferul refuză prelevarea probelor biologice, el riscă o amendă penală sau o pedeapsă cu închisoarea de la 1 la 5 ani, acestea fiind valabile și pentru acele cazuri în care nivelul alcoolemiei trece pragul de 0.80 mg/litru.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel