Sari la conținut

Lipsa acestei vitamine are consecințe GRAVE asupra sănătății. Este un RISC direct pentru viață

vitamine
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Vitamine pentru femei

Beneficiul aportului de vitamine și minerale pentru sănătatea, frumusețea și funcționarea normală a organelor și sistemelor din corpul uman este cunoscut și dovedit.

Suplimentarea poate avea loc prin intermediul unui meniu echilibrat, al unei alimentații complete și prin suplimente alimentare. Aportul zilnic de suplimente de vitaminele C (C) și D (D) a devenit o rutină pentru multe persoane, menținând astfel sistemul imunitar și sănătatea oaselor sub control.

Cu toate acestea, puțini știu că există o vitamină a cărei lipsă îi poate ucide la propriu sau poate duce la consecințe grave ireversibile asupra sănătății și la dizabilități. Această vitamină neprețuită este B12.

O lipsă severă de vitamina B12 în organism are consecințe grave asupra sănătății și reprezintă un risc direct pentru viață. Carența vitaminei poate provoca atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale, embolie pulmonară, al căror deznodământ nu de puține ori este fatal.

Avitaminoza poate mima bolile neurologice și poate provoca simptome asemănătoare cu cele ale sclerozei multiple, Parkinson, Alzheimer, epilepsie, autism.

De asemenea, nu puține sunt cazurile în care lipsa de B12 provoacă modificări hipercelulare și displastice în măduva osoasă și indică un diagnostic de leucemie, care este de fapt greșit.

Stresul unui diagnostic greșit este capabil să lase consecințe psihologice și emoționale grave asupra pacientului. Deficitul de vitamina B12 duce la o acumulare periculoasă de homocisteină în sânge, ceea ce crește riscul de tromboze, iar la femeile însărcinate creează pericolul de preeclampsie, afecțiune care pune în pericol viața.

Pericolul de îmbolnăvire și de diagnosticare greșită, cu traume psihologice ulterioare, face ca recunoașterea deficienței de B12 și luarea de măsuri pentru remedierea acesteia să fie de o importanță capitală.

Cum se recunoaște o deficiență de B12?

Fiți atenți la următoarele simptome:

– Psihologice – depresie, apatie, somnolență, paranoia, halucinații.

– Neurologice – amorțeală, durere, rigiditate în diferite părți ale corpului, slăbiciune musculară, scăderea vederii, dureri de cap, tremurături și chiar paralizie.

– Cardiovasculare – palpitații, aritmii, tromboză venoasă profundă, înroșire la ridicarea bruscă în picioare, tinitus.

-Oboseala cronică, scăderea în greutate, dificultăți de respirație, senzația de slăbiciune generală, încărunțirea prematură a părului, prezența anemiei, gastrită, dureri abdominale, suferința de osteoporoză

-Dificultățile în a rămâne însărcinată vă pot vorbi, de asemenea, despre lipsa vitaminei B12.

Un simplu test de sânge efectuat vă va ajuta să vă evaluați nivelul

Dacă vă îndoiți că aveți suficientă cantitate din această vitamină valoroasă, un simplu test de sânge efectuat într-un laborator vă va ajuta să vă evaluați nivelul și să vă adaptați comportamentul, după caz.

Vitamina nu se poate sintetiza singură în organism, necesitând aportul său prin alimente sau suplimente. Ea se găsește în cantități generoase în produsele de origine animală – carne de porc, carne de vițel, lapte și produse lactate.

Faptul că nu se găsește în alimentele de origine vegetală îi pune pe vegetarieni în real pericol de a duce lipsă de B12. De asemenea, este posibil să se ia o cantitate suficientă, dar să nu fie absorbită corespunzător de organism.

O serie de boli și afecțiuni, cum ar fi gastrita atrofică, bolile autoimune, alcoolismul, SIDA, chimioterapia, administrarea anumitor medicamente și altele interferează cu absorbția B12.

Vă recomandăm să vă testați nivelul de vitamine o dată pe an, împreună cu analizele de sânge profilactice obișnuite, pentru a vă asigura că acesta este optim și pentru a vă feri de boli grave, debilitante și potențial mortale.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel