Sari la conținut

Lipsa acută de medicamente în farmacii. Care ar fi cauza lipsurilor înregistrate în această perioadă?

Lipsa acută de medicamente în farmacii. La ora actuală sunt mari probleme cu stocurile unor medicamente! Sute de mii de oameni bolnavi, care au nevoie urgentă de tratament medicamentos, sunt puşi în pericol. Care ar fi cauza lipsurilor înregistrate în această perioadă?

Lipsa acută de medicamente în farmacii. Care ar fi cauza lipsurilor înregistrate în această perioadă?

În majoritatea ţărilor europene se remarcă o lipsă acută de medicamente, în condiţiile în care companiile susțin că nu pot crește producția din cauza costurilor extrem de mari. Un studiu în domeniu indică faptul că, în viitor, Europa riscă să devină mult prea dependentă de Asia pentru medicamentele esențiale.

„În condițiile în care prețurile la medicamentele generice sunt reglementate, mulți producători europeni spun că au rețineri în a-și extinde capacitățile, într-un moment în care războiul din Ucraina a majorat costurile la aproape orice, de la cartonul pentru ambalaje până la staniolul folosit la capacele sticlelor de medicamente, ceea ce sugerează că ar putea apărea noi probleme în aprovizionare”, a transmis reporterul RRA, Alina Bordeiașu.

Potrivit reprezentanților asociațiilor de producători europeni de medicamente, consultate de Reuters, multe firme au probleme în a genera suficiente venituri pentru a justifica producția de antibiotice, ca să nu mai vorbim de majorarea acesteia.

De exemplu, unul dintre marii producători de medicamente din Spania în momentul în care a auzit că este criză de amoxicilină a introdus un nou schimb la fabricile pe care le conduce, în ideea de a majora producția acestui popular antibiotic. Însă câteva schimburi suplimentare a fost tot ceea ce a putut face.

Aceeași sursă transmite că, deși ar fi dorit să majoreze semnificativ livrările, producătorul spaniol a spus că nu poate justifica investițiile de milioane de euro în noi linii de producție dacă nu este plătit mai mult pentru medicamentele pe care le face, astfel încât să își poată acoperi costurile.

Directorii din industria farmaceutică susțin că revizuirea schemelor de stabilire a prețurilor este singura modalitate pentru a revigora producția în Europa, atât pentru a evita crizele viitoare, cât și pentru a preveni situația în care continentul european va deveni mult prea dependent de Asia pentru medicamentele esențiale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel