Sari la conținut

Lipsa personal medical. O nouă ordonață de urgență pentru doctori?

Lipsa personal medical. O nouă ordonață de urgență pentru doctori. Ce prevede?

Săptămâna debutează cu o accentuare a crizei sanitare mondiale. Conform datelor anunțate de către OMC ( Organizația Mondială a Sănătății), astăzi, este a treia zi consecutivă în care se înregistrează un număr record de îmbolnăviri: 465.319.

Pe fondul acestei situații de criză, directorul OMS, Tedros Adhanom, le-a solicitat guvernelor, în special celor din emisfera nordică, să ia toate măsurile necesare pentru a nu se scăpa situația de sub control. În contextul creșterii numărului de îmbolnăviri, spitalele și unitățile de terapie intensivă au ajuns la limită, pe alocuri fiind chiar depășită capacitatea de internare.

România se regăsește și ea în scenariul negativ, unde lipsa locurilor în spitale este accentuată și de prezența redusă a personalului medical.

România a înregistrat săptămâna trecută cel mai mare număr de cazuri noi confirmate, peste 29.000. Cifrele anunțate de către autorități indică o tendință accelerată de creștere, în condițiile în care au fost două zile în care s-a depășit pragul de 5.000 de bolnavi.

lipsa personal medical

În acest context, Guvernul ia în calcul, săptămâna viitoare, angajarea de urgență de medici specialiști.

În ședința de săptămâna viitoare a Guvernului, s-a propus spre dezbatere proiectul unei ordonanțe de urgență, elaborat de către Ministerul de Interne și de Ministerul Sănătății, ce prevede angajarea fără concurs a 200 de cadre medicale ce au absolvit examenul de specialitate și care vor finaliza rezidențiatul.

Specialitățile medicale unde se vor angaja cadrele medicale: terapie intensivă, urgență, pneumologie, infecțioase, epidemiologie și radiologie.

Ce condiții sunt impuse pentru a suplini lipsa de personal medical?

Conform declarației lui Ionel Dancă, șeful Cancelariei premierului, contractele cadrelor medicale vor fi pe perioada determinată de șase luni. Avantajul pe care îl vor avea însă acești medici rezidenți este că unitățile spitalicești unde vor fi detașați acești specialiști, au multe posturi vacante, ce vor putea fi ocupate fără concurs.

Acest proiect de ordonanță de urgență a fost dezbătut în prima lectură în cadrul ședinței de Guvern din această săptămână.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.