luni, septembrie 27, 2021

A fost denumită “vitamina soarelui” deoarece producția sa este stimulată prin expunerea la lumină naturală și joacă un rol esențial în absorbția calcului, da puțini știu cât de eficientă este în prevenirea unui cancer care atacă mare parte dintre bărbați, în special din rândul fumătorilor.

Deficiența de vitamina D, arată un studiu realizat de Centrul Spaniol de Cercetare a Cancerului, îi transformă pe bărbați în victime sigure în fața acestei boli. Studiul a fost efectuat pe circa 2.000 de bolnavi cu cancer de vezică și tot atâția oameni sănătoși, cărora li s-au măsurat nivelul de vitamina D. Concluzia a fost că cei dintâi aveau semnificativ mai puțin din acestă vitamină în corp față de primii, ceea ce îi făcea de două ori mai vulnerabili în fața acestei afecțiuni. Motivul: vitamina D este mai mult un hormon decât o vitamină și are proprietăți adaptogene, capabile să contracareze efectele  factorilor perturbatori precum stresul, fumatul, alimentația bogată în grăsimi, medicamentele în exces.

Cancerul de vezică urinară la bărbați este a patrua cea mai frecventă afecțiune oncologică, din lume, iar la femei, a noua. Principalul simptom este urinarea cu sânge, însă boala este greu de depistat în lipsa unor programe de screening. Totuși, un mod eficient de a descoperi acest cancer este ecografia abominală.

Ultimele stiri