Sari la conținut

Medicii avertizează: lista alimentelor care îți macină și îți distrug oasele! Unele contribuie chiar și la probleme de sănătate mintală! Majoritatea alimentelor sunt consumate zilnic, fără nici măcar să realizăm

Alimente care distrug oasele
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
pericol în viaţa de zi cu zi

Aditivii alimentari sintetici sau artificiali pot fi mult mai toxici decât am putea crede. Unele dintre aceste substanțe abia se califică drept alimente și oferă o valoare nutritivă redusă sau inexistentă. Metalele grele, coloranții alimentari și pesticidele prezente în alimentele noastre nu numai că dăunează sănătății colonului, dar epuizează și nutrienții din oasele noastre. Frecvent întâlnite în băuturi, alimente cu grăsimi trans și siropuri pentru micul dejun, numeroasele ingrediente sintetice ascunse în gustări și băuturi vă pot afecta treptat oasele.

Alimentele sintetice și aditivii artificiali pot avea efecte negative asupra sănătății noastre, în special asupra sistemului osos. Iată o analiză a principalelor componente din dieta modernă care pot afecta sănătatea oaselor:

  1. Sulfiți sintetici

Acești conservanți, cum ar fi dioxidul de sulf și sulfitul de calciu, sunt adesea folosiți în sucuri procesate, ceaiuri și alcool. Sulfiții pot elimina tiamina (vitamina B1) din organism, o vitamină esențială pentru sănătatea oaselor, și pot contribui la inflamații și la încetinirea creșterii osoase .

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
  1. Acid fosforic

Se găsește în special în băuturile carbogazoase, în special în cele de tip cola. Acidul fosforic poate consuma calciul din oase, reducând densitatea minerală osoasă, și este considerat un factor de risc pentru osteoporoză .

  1. EDTA disodic

Acest conservant alimentar, utilizat pentru menținerea aromei și culorii, poate priva organismul de minerale esențiale precum calciul, zincul, fierul și manganul, ceea ce poate afecta negativ sănătatea oaselor .

  1. Uleiuri hidrogenate

Acestea sunt utilizate în produsele de panificație comercială și pot distruge vitamina K, care este crucială pentru sănătatea oaselor. Consumul regulat poate contribui la boli cardiovasculare și la slăbirea oaselor .

  1. Aspartam

Îndulcitor artificial întâlnit în sucuri și băuturi dietetice, aspartamul poate afecta sănătatea mentală și a sistemului nervos și poate contribui la pierderea densității osoase .

  1. Glutamat monosodic (MSG)

Deși este un potențiator de aromă comun, MSG poate avea efecte neurotoxice și poate contribui la scăderea densității osoase, pe lângă alte efecte secundare cum ar fi migrenele și convulsiile, susțin OCWC.

Aceste substanțe sunt frecvent întâlnite în alimentele procesate și pot avea efecte negative pe termen lung asupra sănătății oaselor. O dietă echilibrată, bazată pe alimente naturale, și evitarea excesului de produse procesate pot ajuta la menținerea sănătății sistemului osos.

 

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel