Sari la conținut

LISTA alimentelor care previn creşterea colesterolului. Categoriile de persoane cele mai expuse riscurilor cardiovasculare

colesterol rau
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Alimente care scad colesterolul

Femeile care au luat pilule contraceptive pentru perioade mari de timp, cele aflate la menopauza şi bărbaţii trecuţi de 35 de ani sunt categoriile cele mai expuse riscurilor cardiovasculare în cazul colesterului crescut.

De asemenea, la risc sunt şi persoanele care au o predispoziţie genetică pentru hipercolesterolemie (acumularea de colesterol în exces în sânge). Este vorba factorul genetic (persoana a moștenit de la părinți o mutație genetică ce o predispune la un nivel anormal de mare al colesterolului seric total).

Eliminarea kilogramelor nedorite este în special importantă pentru pacienții care prezintă mai mulți factori de risc, cum ar fi trigliceride mărite și/sau o valoare mică a colesterolului HDL (așa-numitul colesterol bun), cât și o circumferință a taliei prea mare, potrivit doc.ro.

Medicii spun că aceste persoane trebuie să-şi monitorizeze în mod constant nivelurile de colesterol, care este considerat un indicator extrem de important pentru sănătatea inimii şi a vaselor de sânge. Dacă se depune pe artere – formarea aşa numitelor „plăci de aterom” – creşte alarmant riscul unui atac de cord, AVC, hipertensiune sau cardiopatie ischemică etc.

De aceea se impune schimbarea stilului de viaţă (oprire fumatului, combaterea sedentarismului etc), dar mai ales adoptarea unei diete alimentare corecte şi sănătoase. Der altfel, s-a demonstrat ştiinţific că sedentarismul, anumite afecțiuni (obezitatea, hipotiroidismul, diabetul zaharat de tip 2), ereditatea, stresul și înaintarea în vârstă pot influența nivelul colesterolului.

LISTA alimentelor care previn creşterea colesterolului

În ce priveşte dieta, se recomandă evitarea alimentelor grase, a măncărurilor de tip fast food, alimentele procesate, excesul de carbohidraţi, dulciuri, margarina sau grăsimile trans.

Este recomandat consumul de fibre alimentare (ovăz), avocado, seminţe de susan, seminţe de floarea soarelui, migdale, fisctic, legume cu frunze verzi, fructe de pădure, rodii şi ceai verde.

Colesterolul poate fi împărțit în două categorii, cel benefic și cel care dăunează sănătății inimii. Colesterolul HDL este colesterolul „bun”, responsabil pentru funcționarea normală a inimii. Acesta, în cantități reduse, poate fi la fel de periculos precum colesterolul LDL ridicat (colesterolul dăunător).

Nivelul total de colesterol din sânge

  • HDL colesterol: valori normale: > 60 mg/dl, valori la limită: 40-50 mg/dl, peste limita optimă: < 40-50 mg/dl;
  • LDL colesterol: valori normale: < 100 mg/dl, valori la limită: 120 – 159 mg/dl, peste limita normală: > 160 mg/dl. Medicul vă va recomanda un obiectiv de LDL colesterol în funcţie de factorii dumneavoastră de risc;
  • Trigliceridele: valori normale: < 149 mg/dl, valori la limită: 150 – 199 mg/dl, peste limita optimă > 200 mg/dl;
  • Colesterol total – valori normale: < 200 mg/dl, valorile la limită: 200 – 239 mg/dl, peste limita normală: > 240 mg/dl.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.