Sari la conținut

Vara este sezonul toxiinfecţiilor alimentare. Lista alimentelor care vă pot strica vacanta pe litoral

Sub acţiunea arşiţei şi a umezelii specifice acestui sezon, se creează mediul perfect pentru înmulţirea unor microorganisme periculoase, precum bacterii, virusuri, paraziţi.

De aceea, atentia acordată produselor comestibile şi a băuturilor cumpărate de la vânzători ambulanţi sau terase trebuie sporită, deoarece se pot strecura şi alimente expirate printre cele în termen de valabilitate sau din cauza condiţiilor improprii de depozitare, acestea se degradează înainte de termen.

Sandvişuri, salate şi produse patiserie

Infecţiile stafilococice se pot obţine şi din mâncare-atunci când o persoană infectată o pregăteşte. Alimentele cu cel mai mare risc sunt: sandvişurile, salatele (cu ou, ton, carne de pui şi cartofi), produse de patiserie umplute cu cremă. Simptomele includ vărsături, crampe şi diaree.

Citeste si:

Brânză, iaurt, lapte

Produsele lactate făcute din lapte nepasteurizat, inclusiv iaurtul şi brâzeturile moi, cum ar fi brie sau feta, pot conţine listeria. Deoarece listeria poate trăi la temperaturi scăzute, îngheţarea acestor produse nu vor distruge bacteria. Persoanele în vârstă, femeile însărcinate şi persoanele cu sistemul imunitar slăbit prezintă cel mai mare risc de îmbolnăvire.

Fructe şi legume

Fructele şi legumele pot fi contaminate cu E.coli dacă îngrăşământul sau apa folosită poartă bacterii. Cu toate acestea, experţii spun că beneficiile consumului de fructe şi legume pentru sănătate sunt mult mai mari decât riscul unei intoxicaţii alimentare.

Suc proaspăt şi lapte

Pasteurizarea foloseşte căldura pentru a distruge bacteriile. Deoarece majoritatea sucurilor găsite în magazine au fost pasteurizate, ele nu prezintă niciun risc. Cu toate acestea, sucurile nepasteurizate vândute la standuri pot adăposti E.coli. Bacteria se poate regăsi şi în laptele proaspăt.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.