Sari la conținut

Lista bolilor pentru care medicul de familie acordă direct 7 zile de concediu medical

concediu medical
Sursă foto: Doctorul Zilei

Medicul de familie are posibilitatea să ofere un certificat de concediu medical pentru 7 zile calendaristice, neîntrerupt, exclusiv în anumite condiții speciale, în conformitate cu un ordin comun al ministrului Sănătății și al președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), apărut de curând în Monitorul Oficial.

Conform noului ordin, după trecerea celor 7 zile prevăzute inițial, o prelungire a concediului medical în cazul acestor afecțiuni poate fi realizată doar de către medicul specialist. Astfel, în continuare, enumerăm afecțiunile în cazul cărora medicul de familie poate acorda imediat 7 zile de concediu medical:

Amibiaza (dizenterie amibiană);
Antraxul;

Bruceloza;
Difteria;

Febra butonoasă;
Febra galbenă;

Febrele paratifoide A, B, C;
Febra Q;

Febra recurentă;
Febra tifoidă;

Filarioza, dracunculoza;
Hepatita virală acută;

Holera;
Infecția gonococică;

Infecția HIV;
Leishmaniozele;

Lepra;
Leptospiroza;

Limfogranulomatoza inghinală benignă;
Malaria;

Meningita meningococică și meningococemia;
Morva, melioidoza;

Ciuma;
Poliomielita și alte neuroviroze paralitice;

Psitacoza-ornitoza;
Rabia;

Scarlatina;
Sifilisul;

Șancrul moale;
Tetanosul;

Tifosul exantematic;
Tuberculoza (toate formele și localizările);

Tularemia;
Tusea convulsivă;
COVID-19.

În cazul altor afecțiuni, cele 7 zile de concediu medical sunt acordate în două etape: 4 zile inițial, urmate de alte 3 zile, cu o nouă vizită la medic. Dacă pacientul necesită mai mult de 7 zile de concediu medical, aceasta poate fi prelungit doar de către medicul specialist.

În Monitorul Oficial a fost publicat, săptămâna trecută, Ordinul privind modificarea normelor de punere în aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 158/2005 referitoare la concediile medicale și prestațiile de asigurări sociale de sănătate. Ordinul evidențiază cât de importantă este administrarea corectă a concediilor medicale și lămurește obligațiile medicilor de familie și ale medicilor specialiști în acest demers.

„Medicii de familie au dreptul de a elibera certificate de concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă cu durata de cel mult 7 zile calendaristice, pentru un episod de boală, în cel puțin două etape, din care prima etapă este de maximum 4 zile calendaristice”, se arată în Ordinul comun. Excepție fac doar bolile infectocontagioase din grupa A și cazurile de izolare conform Legii nr. 136/2020, scrie RTV.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel