vineri, ianuarie 22, 2021
Elena Oceanu

Lista completă a simptomelor COVID-19. Tusea este un act reflex declanşat de iritaţia mucoasei căilor respiratorii. De foarte multe ori, joacă un rol util şi nu este un simptom care trebuie neapărat tratat. Depinde de cauza care o declanşează. În majoritatea cazurilor, gripele şi răcelile (ambele sunt cauzate de viruşi) sunt principalele motive ale tusei.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) anunță că cele mai comune simptome de COVID-19 sunt febra, starea de oboseală și tusea seacă. Unii pacienți pot avea și dureri în anumite zone ale corpului (musculare sau ale încheieturilor, de cap, abdominale), nas înfundat, dureri în gât, dificultăți de respirație sau diaree. La începutul bolii, simptomele sunt ușoare și se dezvoltă gradual. În cazuri severe, pot apărea simptome de pneumonie (dificultăți de respirație, tuse cu dureri în piept, frisoane).

Tusea provocată de noul coronavirus

Așa cum tot mai mulți medici au precizat, unul dintre simptomele infectării cu noul coronavirus îl reprezintă tusea uscată, persistentă și care taie respirația pacientului, relatează Science Alert.

Având în vedere că noul coronavirus irită țesutul pulmonar, tusea este uscată și persistentă. Ea este însoțită de dificultăți în respirație și dureri musculare.

Pe măsură ce boala progresează, țesutul pulmonar se umple cu lichid și pacientul poate să resimtă dificultăți și mai mari de respirație, deoarece corpul se luptă pentru a obține suficient oxigen.

Listă completă cu simptomele noului coronavirus, descoperite până în prezent la pacienții infectați:

Respirația greoaie

Respirația greoaie este unul dintre simptome, care poate fi și cel mai grav. Dacă începeți să simțiți ca nu mai puteți respira normal, trebuie să acționați rapid, relatează CNN.

Lista completă a simptomelor COVID-19: Febra

De asemenea, febra este un semn cheie al infectării cu noul coronavirus. Trebuie însă să țineți cont că majoritatea copiilor și adulților nu sunt considerați febrili până când temperatura lor nu atinge 37,7 grade Celsius.

Frisoane sau dureri corporale

Este posibil ca unii dintre pacienții infectați să aibă frisoane sau dureri corporale. Alții pot experimenta dureri la nivelul articulațiilor și mușchilor, simptome ce pot fi confundate cu cele ale unei simple răceli sau gripe. De asemnea, stările de confuzie constante pot fi un semn grav că este nevoie de îngrijire de urgență.

Probleme gastrice

La începutul pandemiei, știința nu credea că diareea sau alte probleme gastrice asemănătoare vin odată cu infectarea, dar ulterior părerile specialiștilor s-au schimbat.

Într-un studiu efectuat în China pe un eșantion de 200 de peroane infectate, cel puțin jumătate prezentau acest simptom.

Lista completă a simptomelor COVID-19: Conjunctivita

Cercetările din China, Coreea de Sud și alte părți ale lumii indică faptul că aproximativ 1% până la 3% dintre persoanele cu Covid-19 au avut și conjunctivită.

Pierderea mirosului și a gustului

Simptome ca anosmia, adică lipsa mirosului, și ageuzia, adică dispariția totală a simțului gustului, sunt două simptome ce pot fi luate în calcul pentru posibila depistare a infecțiilor cu COVID-19, transmite Academia americană de otolaringologie.

„În special anosmia a fost constatată la pacienții care au fost testați pozitiv pentru coronavirus și care nu aveau alte simptome”, potrivit unui comunicat postat duminică pe site-ul Academiei.

Lista completă a simptomelor COVID-19: Oboseala extremă

În plus, pentru unii oameni, oboseala extremă poate fi un semn de infectare cu noul coronavirus. Un raport al OMS a constatat că aproape 40% din 6.000 analizate au prezentat semne profunde de oboseală. Raportul OMS a constatat, de asemenea, că aproape 14% din cele aproape 6.000 de cazuri aveau dureri de cap și dureri în gât, în timp ce aproape 5% aveau congestie nazală.

Lista completă a simptomelor COVID-19: Iritații pe piele

De curând, Medicii din Franța au alertat asupra unui nou posibil simptom de infectare cu COVID-19, mai exact apariția unor pete roşii pe piele, de cele mai multe ori dureroase, şi a unor leziuni temporare de urticarie.

Leziuni pe degetele picioarelor sau “COVID Toes”

Reprezintă leziuni localizate la degetele de la picioare, mai ales ale copiilor. Se pare, că ar putea fi produse ca urmare a unor leziuni ale vaselor de sânge din pielea zonei respective. Aceste umflături, de culoare violacee, produc senzația de mâncărime si apoi evolueaza ca o mică arsură, ce generează o bășică cu lichid in zona afectată.