Sari la conținut

Lista siropurilor de tuse interzise în Uniunea Europeană. Sunt atât pentru adulți, cât și pentru copii

tratament tuse

Din cuprinsul articolului

Mai multe siropuri de tuse vor fi interzise și restrase de pe piață în Uniunea Europeană, întrucât pot provoaca o reacție alergică în cazul unei anestezii generale.

O listă cu siropuri pentru tuse interzise în Uniunea Europeană a fost făcută publică de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA). Acestea conțin folcodină, substanță care poate provoca o reacție alergică periculoasă în cazul unei anestezii generale.

Aceste siropuri, destinate atât adulților, cât și copiilor, pot fi periculoase chiar dacă au fost cosumate cu mult timp înainte de anestezie.

„Utilizarea de folcodină în ultimele 12 luni poate provoca o reacție anafilactică în momentul anesteziei generale, o reacție alergică bruscă, severă și care poate pune viața în pericol”, precizează EMA, potrivit mediafax.ro.

Acestea sunt folosite încă din 1950 și au fost vândute până în prezent în Belgia, Croația, Franța, Irlanda, Lituania, Luxemburg și Slovenia, sub denumirile comerciale de Dimetane, Biocalyptol și Broncalene.

În mijlocul epidemiei de COVID, în aprilie 2020, când principalul simptom al bolii era tusea uscată, se recomandase să nu se folosească aceste siropuri.

Ce este folcodina

Folcodina este o substanță opioidă care ajută la suprimarea tusei neproductive și are un ușor efect sedativ, dar și efecte analgezice. Este cunoscut și sub denumirea de morfoliniletilmorfină și homocodeină.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel