Sari la conținut

LISTĂ. Venituri şi SPORURI luate în considerare la recalcularea PENSIILOR

noua lege la pensii
Sursă foto: arhivă Doctorul ZIlei

Casa Națională de Pensii Publice a publicat listele sporurilor şi a veniturilor luate în calcul la recalcularea pensiilor, începând cu data de 1 septembrie 2024.

Potrivit oficialilor Casei, noile decizii cu pensia recalculată vor ajunge la pensionari în perioada 15 august-31 august. Aceştia dau asigurări că nicio pensie nu va scădea chiar dacă pe recalculare ar ieși o pensie diminuată.

Sporurile şi veniturile luate în calcul pentru stabilirea pensiilor, conform Legii 360/2023, se împart în două categorii: permanente și nepermanente.

Este nevoie de dovezi de la foştii angajatori

Pentru sporurile încasate înainte de 2001, persoanele se pot aduce de la angajatori, acolo unde fiecare și-a desfășurat activitatea pentru a cere o adeverință care este foarte clar stipulată în lege, mai spun experții.

De menţionat că adeverinţele care atestă vechimea în muncă trebuie să aibă un număr, data eliberării, ştampila unităţii, precum şi semnătura celui care angajează unitatea sau a persoanei delegate în acest sens de conducerea unităţii.

În situațiile excepționale, în care s-a pierdut carnetul de muncă sau angajatorul nu mai există, legea prevede că datele vor fi preluate din arhiva electronică a caselor de pensii.

Mai mult, conform legii, se vor acorda puncte în plus pentru persoanele care depășesc stagiul de cotizare de 25 de ani: 0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani, 0,75 puncte pentru fiecare an peste 30 de ani și un punct pentru fiecare an peste 35 de ani.

De exemplu, un pensionar care a lucrat 37 de ani și 7 luni în industria textilă va primi pentru 12 ani de muncă peste stagiul de cotizare 8,8 puncte. Numărul de puncte ar urma să îi aducă din septembrie o pensie mai mare. Potrivit calculelor, de la o pensie de 2.569 de lei, cât are acum, ar urma să primească de la 1 septembrie în jur de 3.800 de lei.

Venituri şi sporuri nepermanente

Potrivit precizărilor făcute de Casa de Pensii, veniturile permanenete nu trebuie dovedite. În schimb, veniturile nepermanente trebuie dovedite dar numai de românii care s-au pensionat înainte de anul 2001.

Aceștia trebuie să facă dovada printr-un document obținut de la fostul loc de muncă că a avut venituri nepermanente, informează newsweek.ro. Documentele trebuie depuse la Casa de Pensii care face încă o recalculare între 1 septmbrie 2024 și 1 martie 2025.

Lista sporurile nepermanente ce trebuie dovedite cei pensionați înainte de 2001:

• formele de retribuire în acord sau cu bucata, în regie ori după timp, pe bază de tarife sau cote procentuale;

• premiile anuale şi premiile acordate în cursul anului pentru realizări deosebite;

• recompensele cu caracter limitat, acordate personalului din unele sectoare de activitate;

• al treisprezecelea salariu;

• formele de retribuire pentru „orele suplimentare” realizate peste programul normal de lucru;

• sporul acordat pentru personalul didactic care îndrumă practica psihopedagogică şi care asigură perfecţionarea de specialitate a învăţătorilor şi educatorilor;

• indemnizaţiile de muncă nenormată;

• alte sporuri care nu au avut caracter permanent pentru care s-a datorat contribuția de asigurări sociale.

legea pensiilor
Sursă foto: Adevărul
  • spor de noapte
  • sporul pentru muncă în condiții deosebite
  • majorarea retribuției tarifare cu până la 10% pentru condiții grele de muncă
  • sporul de șantier acordat personalului nelocalnic
  • indemnizația de până la 10% acordată șefului de echipă sau de brigadă
  • indemnizația acordată personalului navigant și însoțitorilor personalului navigant aerian
  • indemnizația pentru „gradația de merit“
  • majorarea retribuției cu 5% pentru muncitorii care lucrează în subteran
  • majorarea cu 15-25% pentru cei care au lucrat în spitalele „Elias“ și „Alexandru Sahia“, Policlinica Corpului Diplomatic, Oficiul Farmaceutic nr. 3 și Institutul Național de Gerontologie și Geriatrie București și la Centrul Medical de Fonoaudiologie și Chirurgie Funcțională (anexa nr. V cap. II „Ocrotirea sănătății“);
  • indemnizația pentru funcția de conducere, acordată profesorilor, conferențiarilor și lectorilor-șefi, șefilor de programe de cercetare, cadrelor medicale care îndeplinesc funcția de director și inspector din direcțiile sanitare, cadrelor de specialitate artistică care în afara funcției artistice îndeplinesc funcții de conducere (art. 160);
  • majorarea retribuției pentru personalul care lucrează în casele de copii și în școlile speciale pentru copii
  • indemnizația pentru conducerea formației de lucru în activitatea încărcări-descărcări (10% din retribuție)
  • indemnizațiile și alte plăți pentru activități prestate în afara obligațiilor funcției de bază și care nu fac parte din retribuție.

Noua Lege privind sistemul public de pensii prevede, pe lângă regula că vârsta legală de pensionare va fi aceeași pentru bărbați și femei, respectiv 65 de ani, și că orele suplimentare, primele în bani și cel de al 13-lea salariul vor fi luate în calcul la stabilirea pensiei.

Potrivit noii legi, pensia se va calcula prin înmulțirea punctului de referință, în valoare de 81 de lei, cu numărul total de puncte realizat de salariat. Asta înseamnă că se cuantifică toate cotele de contribuții plătite către bugetul de asigurări sociale, la care se adaugă sporuri și orele suplimentare, dacă este cazul.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel