Sari la conținut

Litiaza si infectiile urinare – un cerc vicios ce poate fi intrerupt cu ajutorul plantelor

Desi sunt afectiuni complet diferite, litiaza renala si infectiile urinare sunt adesea confundate pentru ca simptomele manifestate pot fi asemanatoare – durere in zona inferioara a abdomenului, durere sau usturime la urinat, urinari frecvente, stare de greata sau de voma. Oricare dintre aceste simptome trebuie sa te trimita de urgenta la medic pentru o diagnosticare corecta si stabilirea unui tratament corespunzator. Deoarece, chiar daca ai avut o infectie urinara in trecut si ai urmat un tratament medicamentos eficient, nu inseamna ca acelasi tratament (adesea cu antibiotice) va da rezultate si de aceasta data. In plus, simptomele, desi ti se par aceleasi, pot indica in acest caz o litiaza renala, fie ca e vorba de pietre sau de nisip acumulat la nivelul rinichilor.

Litiaza si infectiile urinare – un cerc vicios

Litiaza renala reprezinta un factor de risc major pentru infectiile urinare. Calculii renali au o suprafata aspra, rugoasa, astfel ca migrarea lor poate leza caile urinare creand in calea lor zone vulnerabile la actiunea bacteriilor. In plus, acestia blocheaza caile urinare, cauzeaza stagnarea urinei in vezica si crearea, astfel, a unui mediu propice dezvoltarii bacteriilor.

Infectiile urinare, pe de alta parte, cauzeaza inflamatii la nivelul tractului urinar ce impiedica evacuarea eficienta a urinei. Pentru ca eliminarea calculilor renali si a nisipului se poate face doar odata cu eliberarea vezicii urinare, infectiile urinare, au asadar, la randul lor, un efect nedorit asupra evolutiei litiazei renale.

Evita automedicatia cu antibiotice!

Infectiile urinare pot fi cauzate de diferite tipuri de bacterii, ce raspund la diferite antibiotice. Automedicatia cu antiobiotice poate fi ineficienta atat din cauza utilizarii unui tip de antibiotic cu efect minim asupra bacteriilor ce cauzeaza infectia sau pentru ca s-a urmat un plan de administrare deficitar.

Administrarea de antibiotice, insa, chiar si atunci cand se face in mod corespunzator, la recomandarea medicului, afecteaza, odata cu distrugerea bacteriilor daunatoare, si numarul bacteriilor bune din organism, cauzand, astfel, dezechilibre cu implicatii nedorite pe termen lung. De aceea medicii recomanda administrarea antibioticelor doar atunci cand nu exista alte solutii si intotdeauna sub atenta lor supraveghere.

Dubla actiune a plantelor – in litiaza renala si infectii urinare

Una din doua femei se confrunta cu o infectie urinara candva, pe parcursul vietii, in multe cazuri cu recurente frecvente. In acelasi timp, in aproximativ 50% din cazuri litiaza renala va reveni in decurs de 10 ani. In aceste conditii, pentru aceste doua afectiuni adesea interconectate e nevoie de metode de preventie si de tratament cat mai putin invazive si fara efecte secundare, compatibile pentru utilizarea frecventa si/sau pe termen lung.

Unul dintre produsele de referinta in fitoterapie pentru sanatatea tractului urinar este Cystone, produs ce se bucura de increderea medicilor si pacientilor din intreaga lume. Datorita formulei din plante si a actiunii complexe, Cystone este recomandat ca adjuvant atat in tratamentul litiazei urinare, cat si al infectiilor tractului urinar. Plantele din compozitia sa actioneaza benefic in toate etapele formarii calculilor urinari. Pietrele de dimensiuni mai mari sunt dizolvate, iar cele mici sunt eliminate prin urina, prin mecanismul diuretic. Datorita actiunii antibacteriene, antiinflamatoare si antispastice, ingredientele active din compozitia Cystone actioneaza benefic si in infectiile urinare acute sau cronice, amelioreaza simptomele (durere, urinare frecventa, jena la urinat) si reduc riscul recidivelor.

Plantele reprezentative din compozitia produsului Cystone sunt:

  • Didymocarpus pedicellata (Pashanbheda) – denumita „cel care sfarma pietre”, aceasta planta are rolul de a dezintegra si elimina calculii – are efect mucolitic si antilitiazic;
  • Rubia cordifolia (Manjishtha) – are efect antibacterian, antioxidant si antiinflamator;                                        
  • Saxifraga ligulata (Asmabhedaka) – are proprietati diuretice, corecteaza dezechilibrul cristaloizi–coloizi, contribuie la dizolvarea calculilor si previne recidivele;                                               
  • Achyranthes aspera (Apamarga ) –  are proprietatii diuretice si astringente.

Cystone poate fi utilizat in siguranta pe termen lung pentru protejarea sanatatii tractului urinar. Nu au fost raportate efecte adverse, iar produsul nu interactioneaza cu alte medicamente, daca se administreaza conform recomandarilor. Cystone este recomandat inclusiv gravidelor (incepand cu trimestrul 2 de sarcina) si copiilor de peste 6 ani.

Despre gama de suplimente alimentare Himalaya

Toate produsele Himalaya sunt supuse cercetarii timp de mai multi ani si fiecare planta medicinala utilizata este studiata si testata individual pentru eficacitate. Produsele fabricate de compania Himalaya Wellness reprezinta combinatii complexe de plante ce actioneaza sinergic pentru combaterea diverselor afectiuni, plante care sustin absorbtia substantelor active si plante care combat potentialele efecte negative, pentru formule mai rapide si mai sigure. Departamentul de Cercetare si Dezvoltare al companiei Himalaya este alcatuit din peste 200 de specialisti – medici, biochimisti, farmacisti, iar gama farmaceutica Himalaya este recunoscuta si recomandata in prezent de peste 300.000 de doctori si de specialisti din 90 de tari din intreaga lume.

Cystone este distribuit de compania Prisum International Trading, ce detine dreptul de distribuitor pe piata romaneasca a produselor fabricate de Himalaya Drug Company – India – suplimente alimentare si produse cosmetice (adulti si copii). Gama de produse Himalaya este acum disponibila in farmacii, plafare, magazine de profil, dar si pe magazinul online al Prisum International www.hboutique.ro.

Detalii sunt disponibile si pe www.facebook.com/HimalayaHerbalHealthcareRomania.

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel