Sari la conținut

Litiaza urinară. Un medic român atenționează: Românii ajung la medic când poate fi prea târziu

durere
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Ce poate anunța durerea în partea stângă a abdomenului

Litiaza urinară. Medicul Mihai Dobra a explicat pentru DC NEWS ce este această afecțiune și câte tipuri există.

„Litiaza de aparat urinar e o patologie destul de complexă. Ea este încadrabilă în mai multe tipuri în ceea ce înseamnă pietrele. Pietrele sunt și ele de mai multe tipuri, ele sunt formate din mai multe variante chimice, într-o combinație chiar organică și ca să le clasificăm, vom vorbi de cele radio-opace, cele care au în compoziție Calciu. Litiaza metabolică activă de cistină, care e o piatră foarte, foarte dură. Litiaza tot metabolică de acid uric e cea care are în compoziție un dezechilibru la nivelul purinelor. O fac în general cei care au un consum ridicat de proteine, de aminoacizi.

„Se indică un consum mai ridicat de produse cu Vitamina C, de exemplu lămâie, pătrunjel”

Litiaza de infecție, fosfat-amoniaco-magneziană. Paradoxal, există și litiază medicamentoasă, la cei care au temutul HIV. Patologia litiazică este extrem de complexă, extrem de polimorfă. Duritatea calculilor este și ea diferită de la caz la caz. Vitamina C, cu dificultate, către extrem de rare cazuri poate da feste în litiază. Se indică un tratament anumitor tipuri de litiază, precum cea de acid uric, cu un consum mai ridicat de produse cu Vitamina C, de exemplu lămâie, pătrunjel.

Sigur, consumul hidric este o noțiune cu care aș dori să încep, este extrem de importantă și ține de noțiunea asta de litogeneză, de apariție a pietrelor. Cu cât urina este mai diluată, cu atât aderența substanțelor este mai inhibată. Deci tot auzim: Consumați 2,5 litri de apă, este o indicație sănătoasă. Creștem aportul de apă în funcție de stilul nostru de viață”, a declarat medicul Mihai Dobra, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

Românii ajung la medic când poate fi prea târziu

Dacă în țările occidentale, patologiile de timp calcul coraliform sunt în mică scădere, pentru că pacienții ajung la medicul de specialitate în timp util, ”din păcate, în România, sunt din ce în ce mai multe cazuri. Una dintre probleme este screening-ul, pacienții ajung mai greu la medic. Lipsa screening-ului și a colaborării între un medic de familie, evaluările anuale, ecografiile de bun simț pe care ar trebui să le facem, mai ales cei cu un istoric litiazic… litiaza are o capacitate de reapariție undeva la jumătate dintre cazuri”, a mai spus dr. Mihai Dobra.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel