Sari la conținut

Locul care te poate îmbolnăvi. Rafila: Riscurile de infecție cu …

Numărul persoanelor cu infecții respiratorii este în creștere, iar specialiștii nu se așteaptă la o îmbunătățire a situației.

Autoritățile au înființat centre de evaluare pediatrică pentru copiii cu viroze respiratorii și cu alte afecțiuni de sezon, lista cu aceste unități fiind disponibilă pe site-ul Ministerului Sănătății. Accesul aparținătorilor în spitale a fost limitat, iar populația este sfătuită să poarte masca sanitară în spitale și în locurile aglomerate.

Între timp, gripa continuă să facă victime. A fost înregistrat și un caz nou de flurona, infecția simultană cu virusul gripal și cu SARS-CoV2 la un copil de numai 5 luni a cărui stare este stabilă.

Radio România Actualități a stat de vorbă în acest context cu Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

Alexandru Rafila: Situația aţi prezentat-o dumneavoastră, un număr important de viroze respiratorii și cu o proporție semnificativă a cazurilor de gripă.

Noi ne așteptăm ca săptămâna aceasta și săptămâna viitoare să continue creșterea, după care probabil că vom intra pe un trend descendent.

Este vorba de un sezon gripal oarecum atipic, în primul rând, că este mult mai precoce cu 3-4 săptămâni față de perioada obișnuită pentru epidemia sau pentru valul epidemic de gripă.

În urmă cu 4 ani, când am avut ultima epidemie, a fost în ianuarie-februarie; a început. de data aceasta decembrie – ianuarie, deci e clar cu un decalaj semnificativ.

Numărul de cazuri înregistrat săptămâna trecută depășea cu puțin 100.000 de viroze respiratorii și, dacă vreți o comparație cu sezonul 2018 – 2019, ar fi săptămâna cu cele mai multe cazuri, a înregistrat 170.000 de infectări.

Așa că nu cred că vom depăși acel nivel, important este să putem să acordăm asistență medicală, să asigurăm medicația necesară și populația să fie informată. Lucrăm permanent pentru ca toate aceste 3 elemente să fie funcționale.

Sunt mai mari riscurile, spre deosebire de anii trecuți?

Ministrul Sănătății subliniază că dacă stai câteva ore într-o cameră de garda, riscurile de infecție cu altceva este suficient de mare.

Alexandru Rafila: Nu sunt neapărat mai mari. Riscurile da, depinde și de fiecare, dacă se protejează individual împotriva infecției, așa cum ați spus dumneavoastră, utilizarea măștii în spațiile aglomerate și mai depinde de un lucru, care e foarte important, e vorba de izolarea la domiciliu atunci când avem simptome, noi sau membrii familiei, e important să ne izolăm la domiciliu și, eventual să contactăm medical de familie. Iar prezentarea la unitățile de primiri-urgențe ale spitalelor numai în cazurile care sunt complicate, care nu cedează după tratament, după câteva zile, pentru ca să nu ne expunem suplimentar. Dacă stai câteva ore într-o cameră de garda, vă dați seama că riscurile de infecție cu altceva este suficient de mare.

Ministrul Sănătății spune că este important să purtăm mască și să rămânem acasă dacă suntem răciți.

Alexandru Rafila: Să știți că există și situații în care oamenii, ei sau copiii lor, vin în colectivitate. Nu e un lucru bun, pentru că lucrul ăsta nu face ceva decât să favorizeze transmiterea.

Românii, ca de fiecare data, se aprovizionează inclusiv cu medicamente. Farmaciile au fost luate cu asalt, asta cu vreo 2 săptămâni în urmă. Sunt ceva probleme în ceea ce privește medicamentele, nu știu antigripale? – a fost întrebat Rafila.

Alexandru Rafila: În momentul de față nu sunt probleme și noi vrem să ne asigurăm că și în perioada următoare o să avem medicamente suficiente. Sigur, nu sunt neapărat anumite mărci cu care suntem obișnuiți, dar asta nu înseamnă că nu există un medicament similar, exact cu aceeași compoziție și exact cu același efect terapeutic.

Despre asta este vorba, până la urmă, și noi suntem responsabili să facem tot ceea ce ține de Ministerul Sănătății ca să poată oamenii să aibă acces la medicamente. Nu trebuie neapărat să luăm un sirop cu gust de căpșuni, dar dacă există un sirop de uz pediatric sau supozitoare de uz pediatric care conțin ibuprofen sau paracetamol, sunt la fel de bune.

Vaccinarea antigripală poate ajuta?

Alexandru Rafila: Da, putem să ne mai vaccinăm în această lună, dar, ulterior, din luna februarie, practic, odată cu începerea scăderii numărului de cazuri, probabil că va fi puțin recomandat.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel