Categories: Stil de viaţă

Locul cu cea mai pură apă din România. Uimitor ce se întâmplă cu cei care se spală pe mâini cu această apă

Locul cu cea mai pură apă din România. Situat în apropierea localității Tușnad, Lacul Sfânta Ana este recunoscut pentru puritatea apei sale, comparabilă cu cea distilată. Această caracteristică a apei a generat numeroase legende locale, inclusiv credința că cei care se spală pe mâini în lac vor fi protejați pentru întregul an.

Lacul atrage anual mii de vizitatori, dornici de relaxare și atrași de poveștile locului, marcând deschiderea sezonului turistic. Încadrat pitoresc de munți, acesta este considerat o bijuterie a Ținutului Secuiesc și se află la o distanță de aproximativ 50 de kilometri de Miercurea Ciuc.

Lacul oferă condiții ideale pentru picnic și camping, existând zone special destinate acestor activități. Vizitatorii pot, de asemenea, să se bucure de plimbări cu barca, pentru care se percepe o taxă de 50 de lei pentru adulți și 25 de lei pentru elevi.

Lacul Sfânta Ana își are originea în singurul crater neafectat din Europa Centrală și de Est, având o suprafață de aproape 20 de hectare și o adâncime maximă de 7 metri.

Locul cu cea mai pură apă din România

Potrivit lui Dosa Elek Levente, directorul rezervației, sezonul la Lacul Sfânta Ana începe la începutul lunii aprilie, permițând vizitarea atât a lacului Sfânta Ana, cât și a Tinovului Mohoș. Acest loc este ideal pentru a învăța despre procesele naturii, flora și fauna, oferind o experiență autentică în natură. Cei interesați de aspectele spirituale au posibilitatea să viziteze și Capela Sfânta Ana.

Scăldatul în lac este interzis, dar conform unei superstiții locale, cei care își spală mâinile cu apa lacului vor fi ocrotiți pe tot parcursul anului.

De formă aproape circulară, similar cu o paletă de pictor, lacul Sfânta Ana are o lungime de 620 m și o lățime maximă de 460 m, o suprafață de 19,50 ha și o adâncime maximă de 7 m. Lacul își completează apele numai din precipitații, neavând izvoare. Puritatea apei se apropie de aceea a apei distilate, cu numai 0,0029 ml minerale.

Din cauza curgerilor subterane, nivelul apei scade. Cea mai mare adâncime în anul 1867 a fost de 12 m, în 1907 de 8,5 m, în momentul de față adâncimea apei este de 7 m. Acest proces i se datorează creșterii continue a apei și a proliferării vegetației. Este posibil ca după câteva decenii lacul Sfânta Ana să devină cum a devenit și Lacul Mohos, o mlaștină.

Cum ajungi la Lacul Sfânta Ana

Lacul Sfânta Ana se află la o distanţă de 55 km de Municipiul Miercurea Ciuc, 48 km de Municipiul Sfântu Gheorghe și respectiv 33 km de oraşul Târgu Secuiesc.

Lacul Sfânta Ana poate fi accesat prin legătura DN12 (Miercurea Ciuc-Sfântu Gheorghe) din punctul de intersecţie cu drumul judeţean 113 din localitatea Bixad. Dinspre Târgu Secuiesc poate fi atins din direcţia Turia pe DN 113.

Pornind pe jos de la Tuşnad Băi pe poteca turistică de aproximativ. 4,5 km indicat cu cruce roşie poate fi atins în aprox. 1,5 ore. Dinspre Lăzăreni pornind în direcţia nord, urmărind semnul cu cruce roşie apoi cel cu cruce albastră, distanţa până Tânovul Mohoş este de aprox. 10 km, iar până la Lacul Sfânta Ana încă 2 km, în total 3 ore de mers pe jos.

Legenda Lacului Sfânta Ana

În apa lacului au trăit petrecându-și viața în veselii niște zâne. Au fost deranjate însă de sunetul clopotului de la capela apropiată. Au reușit să convingă un flăcău să fure clopotul pentru care va fi răsplătit.

În loc de răsplată însă, flăcăul a fost înecat în apa lacului, iar zânele și-au continuat dansul lor plin de vigoare ucigând astfel încă mulți alți flăcăi. Odată, un flăcău secuiesc numit Gergo a sărutat o zâna, aceasta pierzându-și astfel puterea magică și devenind nevasta lui Gergo.

După multe aventuri, soții au reușit să recupereze clopotul de la regele zânelor, acesta trăind în adâncul apelor. La un nou sunet al clopotului regele zânelor s-ar fi transformat într-o broască, eliberând astfel ținutul.

Recent Posts

HOROSCOP 4 mai 2024. O ZODIE înfruntă dificultăţi mari!

Horoscopul zilei de sâmbătă, 4 mai 2024, spune că nativii zodiacului vor avea parte de…

o oră ago

TOP 5 beneficii pentru sănătate ale consumului de ouă

Potrivit nutriţioniştilor, este un mit că valorile colesterolului cresc foarte mult după consumul de ouă,…

2 ore ago

Reţeta specială de Paşte la care nu renunţă Nadia Comăneci

Nadia Comăneci, sportiva simbol a gimnasticii româneşti din toate timpurile, a dezvăluit o rețetă specială…

2 ore ago

„Câmpurile de aur din România”, în atenţia NASA. Imagini spectaculoase din satelit

România a atras atenția NASA și a întregii lumi datorită unor imagini spectaculoase captate de…

3 ore ago

Mănăstirea Ghighiu, colţ de rai lângă Bucureşti. Izvor tămăduitor şi icoană făcătoare de minuni (FOTO+VIDEO)

Situată la doar 73 de kilometri de București, Mănăstirea Ghighiu este loc de pelerinaj pentru…

3 ore ago

Cât timp se pot consuma ouăle vopsite de Paşte? Un expert dă verdictul

Ouăle fierte şi vopsite sunt un produs traditional esenţial care nu trebuie să lipsească de…

4 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancerul hepatic