Sari la conținut

Lombalgia, simptomul ușor care poate ascunde probleme grave ale rinichilor

Să știi să identifici tipul durerii care te deranjează este esențială pentru a determina dacă este nevoie de îngrijire medicală urgentă.

Multe boli grave isi incep cursul intr-un mod lent si insidios, cu simptome care nu sunt foarte perturbatoare si care apar regulat in conditii de putina importanta pe care chiar tindem sa le ignoram.

Trebuie să ne amintim, însă, că asta nu înseamnă că ar trebui să fim alarmați de cel mai mic simptom.

Daca disconfortul nu este deosebit de intens, apare sporadic si nu este insotit de alte simptome, in marea majoritate a cazurilor nu ni se va intampla nimic grav. Chiar și așa, este întotdeauna convenabil să acordăm atenție corpului nostru și să înțelegem ce putem trăi.

Dureri de spate cu originea în mușchi, oase și articulații

Așa ceva se întâmplă cu durerile lombare sau, ceea ce este la fel, în partea inferioară a spatelui și laterale. Este o manifestare care poate răspunde la multe probleme diferite, majoritatea nu grave.

De fapt, durerea lombară este unul dintre cele mai frecvente tipuri de durere în toate grupurile populației adulte (conform Societății Spaniole de Reumatologie, 80% dintre adulți experimentează dureri de spate la un moment dat în viața sa. ).

Lombalgia poate avea diverse origini, iar în funcție de aceasta, caracteristicile sale specifice vor varia. Când este musculos, se simte ca o durere surdă de intensitate variabilă, care se agravează la efectuarea anumitor mișcări; atunci când vine de la nervii din zonă (cum ar fi nervul sciatic), constă în înjunghiuri de durere care „călătoresc” în diferite părți ale corpului (de obicei, fesele); iar când este articulară, sub formă de „înțepături” de durere ascuțită moderată până la intensă în puncte foarte localizate ale coloanei vertebrale.

În toate cazurile, cauzele sunt de obicei mecanice: postură proastă susținută, răni datorate fracturilor sau traumatismelor, eforturi (cum ar fi ridicarea de greutăți) cu tehnică incorectă…

Dureri de spate cu originea în rinichi și uretere

Dimpotrivă, uneori durerea din această zonă a corpului poate veni de la rinichi, iar atunci când se întâmplă, este de obicei o problemă mai gravă.

Pe de o parte, s-ar putea datora prezenței unui calcul renal (sau a pietrei la rinichi) care obstrucționează tractul urinar și poate provoca dureri intense și profunde (când apare la nivelul ureterului sau unirea acestuia cu pelvisul renal) , se numește colica renală și este evaluată drept una dintre cele mai grave dureri existente); pe de altă parte, poate fi rezultatul unei infecții renale (în acest caz, se simte ca o durere surdă constantă).

Pietrele la rinichi, deși pot fi incredibil de enervante, de obicei nu reprezintă o problemă serioasă de sănătate. Pe de altă parte, o infecție a rinichilor poate avea consecințe foarte grave, precum leziuni permanente sau chiar sepsis.

Când ar trebui să mergem la medic?

Deși în niciun caz nu va fi negativ să ne consultăm durerea cu un profesionist (pentru că, până la urmă, el este cel care ne poate sfătui cel mai bine în privința modalităților de a o atenua), urgența situației poate fi determinată în funcție de diferite circumstanțe.

Cand durerea provine din muschi, oase sau articulatii, criteriile principale sunt frecventa, persistenta si intensitatea durerii impreuna cu unele evenimente anterioare aparitiei acesteia.

De exemplu, durerea foarte intensă și localizată după o cădere se poate datora unei fracturi sau leziuni care necesită atenție imediată; Pe de altă parte, durerea moderată dar recurentă poate arăta un obicei postural prost pe care trebuie să-l corectăm cu sfatul medicului; În cele din urmă, o ușoară durere care apare o dată se poate datora unei posturii proaste sau unui efort specific și poate să nu necesite atenție suplimentară.

Atunci când durerea pare să provină de la rinichi, fie de la o piatră la rinichi (severă și profundă), fie de la o infecție (surdă și constantă), ar trebui să căutăm asistență urgentă, mai ales dacă este însoțită de alte simptome îngrijorătoare, precum febră, vărsături, greață sau confuzie.

În primul rând este necesar să se confirme diagnosticul, iar în al doilea, să se ia măsuri imediate pentru a opri infecția înainte ca aceasta să provoace daune ireversibile sau să se răspândească în sânge.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel