duminică, iunie 26, 2022

Long Covid, ce este și cum ne afectează viața. Cele mai periculoase simptome pot persista până la 12 luni.

În cadrul unui Congres Internaţional, organizat de Universitatea de Medicină şi Farmacie Carol Davila Bucureşti, au fost analizate efectele infecției cu virusul SARS-CoV-2 asupra organismului.

Long Covid, ce este și cum ne afectează viața

Medicul Alexandru Nechifor, specialist în medicină internă la Spitalul Judeţean Galaţi, prorector al Universităţii „Dunărea de Jos”, a explicat ce înseamnă long COVID şi cum ne afectează viaţa.

Te-ar mai interesa: Ce se întâmplă dacă renunți la cafea. Medic: Vești...

„Există mai multe definiţii ale acestei afecţiuni, dar cred că cel mai simplu ar fi: persoană cu istoric de infecţie Sars-Cov-2 probabilă sau confirmată, care prezintă simptome ce nu pot fi explicate de un diagnostic alternativ”, a explicat medicul pentru Adevărul.

Alexandru Nechifor a atras atenția că simptomele Long Covid pot apărea și după o perioadă asimptomatică sau pot fi persistente după boala inițială.

„Simptomele pot fi noi, după o perioadă asimptomatică, sau persistente după boală iniţială. Aceste simptome pot persista de la patru săptămâni până la 6-12 luni”, a subliniat  acesta.

Te-ar mai interesa: Și-au anulat NUNTA, după 7 ani de relație. Vestea ...

Potrivit  medicului Alexandru Nechifor, între 20 şi 80% din pacienţii infectaţi pot dezvolta acest sindrom. Mai mult, chiar şi copiii pot fi afectaţi de Long Covid.

„Conform studiilor de până în prezent, între 20 şi 80% din cei infectaţi pot dezvolta acest sindrom, cu manifestări mai mult sau mai puţin severe”, afirmă medicul Nechifor.

Medicul a explicat că printre cele mai frecvente simptome ale sindromului Long Covid sunt oboseala, palpitaţiile sau durerile toracice.

Te-ar mai interesa: Carmen Brumă: Foarte important! Carnea e prietena ...

Cele mai periculoase simptome

Cele mai periculoase simptome sunt:

  • oboseala,
  • dispneea,
  • insomnia,
  • confuzia de tip Brain fog,
  • palpitaţii,
  • dureri toracice şi articulare,
  • dureri abdominale,
  • diaree,
  • febră
  • urticarie.

Sindromul post Covid poate afecta o serie de organe, iar cei care suferă de acest sindrom pot trece prin episoade urâte, a atras atenția specialistul.

„Sunt şi anumite organe afectate, din păcate. Vorbim de organele vitale: creierul, inima, plămânii, rinichii. Practic, în general, afectarea este sistemică cu predominenţa afectării unui organ.

Din cauza acestui sindrom putem avea miocardite, aritmii ventriculare, infarct miocardic, accident vascular cerebral (AVC), tromboze venoase şi arteriale, tulburări psihiatrice grave- foarte frecvent depresia.

Te-ar mai interesa: Să fie vorba de un semn divin? Șeful Bisericii Ort...

Terapia intensivă- non Covid va fi mult solicitată cu acest gen de pacienţi, pentru că această afecţiune a fost neglijată”, a concluzionat medicul.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private