Sari la conținut

Lucian Mîndruță, pornit împotriva știrilor mincinoase. ”Trei oameni mi-au spus că stiu ei un caz în care un medic a oferit bani unei rude ca sa-i declare mortul ca decedat de coronavirus”

Lucian Mîndruță vrea să oprească răspândirea de știri false, așa că a făcut o emisiune, la radio, în care invita ascultătorii să povestească ce fake news-uri au auzit recent. Mai mulți au sunat convinși fiind că medicii chiar oferă bani rudelor decedaților ca să scrie în certificatul de deces cauza morții COVID-19

”Trei oameni au sunat saptamana asta la mine in emisiune sa-mi spuna ca stiu ei un caz in care un medic a dat sau macar a oferit bani unei rude ca sa-i declare mortul ca decedat de coronavirus.

In ultimele doua dati i-am si confruntat direct si le-am spus ca-s mincinosi. Nu s-au suparat tare, dar au insistat ca sigur, sigur, cazurile sunt reale. „Un prieten”. „O matusa”. „Eram in cabinet cand doctorul a oferit banii!”

La inceputul saptamanii suma era de 2-400 de euro. Azi a urcat la 1000, chiar 2000. Sunt oameni care mi-au scris ca acest fals – caci este fals! – a ajuns si la 3000 de euro in zona Bihor, de exemplu.

Unul dintre cei care a intrat azi in direct a venit si cu o explicatie aparent rationala: „medicii dau bani ca sa ia prima de la guvern pentru eroi”.

Las la o parte faptul ca prima aia nu se ia pentru decedati, ci doar daca lucrezi in linia intai.

Dar sa iei prima 2500 de lei si dai 4700, ce afacere e asta?

Nu e nicio afacere, fireste. E un fals. Distribuit nu doar in social media, ci si – iata! – la telefon. Deci cumva asumat, de insi care stiu ca nu avem nicio solutie sa verificam ce zic.

Nu, nu sunt rusii.

Acest fals (prezent si in Spania si in State, sub alte forme) poate ca este inspirat din afara. Poate. Dar la noi e distribuit de romani neaosi, cu voci mai din popor asa, cu accente ragusite si certitudini enorme.

Ii stiu de undeva.

Nu, nu de la Moscova. De mult, mult mai aproape.

Cineva se joaca cu focul aici.

Cineva care vrea sa ne salveze de medici care DAU spagi (chiar, numai si asta e absolut de neimaginat in Romania).

Cin’ sa fie, cin sa fie?” a postat Mîndruță pe pagina de Facebook. 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel