Sari la conținut

Lumânări, luminițe și mâncare fierbinte: Cum să tratezi arsurile festive? Măsuri de prim ajutor.

Crăciunul este vremea luminilor sclipitoare, a focului trosnitor și a mâncărurilor delicioase și consistente. Dar aceste lucruri vin de obicei într-o formă fierbinte și potențial periculoasă. Orice, de la alimente fierbinți, lumânări, șeminee și lumini defectuoase poate provoca arsuri. Iată cum să le tratezi

Cu lumânări decorative, luminițe, gătit și coacere, riscul de ardere pare mereu prezent în perioada sărbătorilor. În cazul în care aveți nevoie de sfaturi despre tratarea arsurilor de Crăciun, iată câteva sfaturi NHS despre primul ajutor, precum și când să mergeți la spital.

Opărirea este cauzată de căldura umedă, cum ar fi apa fierbinte sau aburul, aceasta poate fi mai mult un risc în timpul gătitului.

Chiar dacă cauzele sunt ușor diferite, ambele pot fi tratate în același mod.

Reguli de prim ajutor

Primul lucru de făcut atunci când vă ardeți este să opriți procesul cât mai curând posibil, relatează NHS.

Așadar, îndepărtați-vă pe dumneavoastră sau pe persoana afectată de sursa de căldură.

În cazul în care purtați haine sau bijuterii lângă arsură sau opărire, îndepărtați-le, dar aveți grijă să nu îndepărtați nimic care este lipit de pielea arsă.

Această practică puternică ar putea provoca și mai multe daune.

Cât de curând posibil după ce te-ai ars, pune zona sub apă rece sau călduță timp de aproximativ 20 de minute.

NHS spune „niciodată” să nu folosiți gheață, apă cu gheață, creme și substanțe grase precum untul.

De asemenea, puteți acoperi zona afectată cu folie alimentară. Dacă ți s-a ars mâna, s-ar putea să vrei să folosești o pungă de plastic curată și transparentă.

Dacă zona afectată este situată pe față sau pe ochi, NHS vă recomandă să nu vă așezați. Întinsul pe spate poate duce la umflare.

Dacă te-ai ars pe o suprafață mare, s-ar putea să fii expus riscului de hipotermie, temperatura corpului scăzând sub 35C.

În acest caz, trebuie să vă mențineți cald folosind o pătură sau îmbrăcăminte suplimentară. Cu toate acestea, ar trebui să evitați să puneți pătura sau hainele pe locul afectat.

Dacă durerea ta este foarte neplăcută, s-ar putea să vrei să optezi pentru analgezice precum paracetamol sau ibuprofen.

Nu uitați să verificați prospectul cu informații despre pacient pentru instrucțiuni și orice informații importante, reamintește NHS.

Lumini de zână și arsuri electrice

Deși s-ar putea să nu pară serioase, pot fi foarte „daunătoare”. NHS sfătuiește oricui cu arsuri electrice să obțină ajutor medical „imediat” la un departament de Urgențe.

Când folosiți lumini, este important să schimbați becurile arse pentru a evita orice pericol, potrivit Fire Protection Online. Când le schimbați, asigurați-vă că opriți alimentarea la curent.

Când să mergi la spital?

După ce ați respectat toate regulile de prim ajutor, trebuie să decideți dacă arsura sau opărirea are nevoie de alt tratament medical.

Ar trebui să vizitați Urgențe dacă aveți:

  • Arsuri mari sau profunde mai mari decât mâna persoanei afectate
  • Arsuri de orice dimensiune care provoacă piele albă sau carbonizată
  • Arsuri pe față, mâini, brațe, picioare, picioare sau organe genitale care provoacă vezicule
  • Arsuri chimice și electrice.

 

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel