Sari la conținut

Luna, efect asupra sănătății. Cum ne afectează fazele lunii emoțiile. Ce se întâmplă când există o superlună?

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Luna, efect asupra sănătății. Cum ne afectează fazele lunii emoțiile. Ce se întâmplă când există o superlună?

Luna vă poate afecta sănătatea. Timp de secole, oamenii din întreaga lume s-au închinat lunii ca pe un zeu important și au crezut că are putere reală de a le influența viața și sănătatea.

Luna, efect asupra corpului și comportamentului uman

Aproape 81% dintre psihologi cred că o lună plină poate îmbolnăvi o persoană, potrivit unui studiu. În timp ce această credință străveche pare puternică, există puține dovezi științifice care să susțină teoria conform căreia lunile pline duc la creșterea numărului de vizite la urgențe și a internărilor la unitățile de sănătate mintală.

Timp de secole, medicii și filozofii au atribuit schimbările de comportament atracției gravitaționale a lunii. La urma urmei, termenul „nebun” se întoarce la ideea că schimbările stării mentale sunt asociate cu ciclurile lunare. Relația dintre cei doi este confirmată și în tratatele juridice istorice.

De exemplu, faimosul jurist britanic William Blackstone a scris că oamenii își câștigă și își pierd capacitatea de a raționa în funcție de fazele schimbătoare ale lunii.

„Efectul lunar” se bazează pe credința că sănătatea și comportamentul sunt modificate în timpul unor etape specifice ale ciclului lunar, unii susținând că acesta poate afecta totul, de la sănătatea reproducerii la calitatea somnului și nu numai.

În anii 1970, psihiatrul Arnold Lieber a emis teoria conform căreia luna influențează „mareele biologice” ale corpului și modifică comportamentul uman, ceea ce duce la creșterea ratelor de violență și omucidere.

Deși multe dintre aceste teorii au fost demitizate de atunci, posibilitatea ca oamenii să fie afectați de ciclurile lunare nu este complet nefondată.

Mareele oceanului se ridică și coboară în funcție de fazele lunii, iar mai multe specii marine – inclusiv coralul de recif, viermii care trăiesc în mare și unii pești – au cicluri de reproducere care sunt aproximativ sincronizate cu ciclurile lunare.

Cu toate acestea, nu multe studii fac legătura între lună și comportamentul uman și condițiile de sănătate. Iată ce ne pot spune cercetătorii despre legăturile care există între oameni și luna plină, potrivit Healthline.

Atunci când luna este plină și strălucitoare, poate afecta calitatea somnului dumneavoastră. Poate afecta latența somnului. Interesant, un studiu din 2021 a constatat că oamenii au adormit mai târziu și au dormit mai puțin în general în nopțile dinaintea lunii pline.

Alte cercetări sugerează că luna plină poate fi asociată cu un somn mai puțin profund și cu o latență mai mare a REM (mișcare rapidă a ochilor).

Latența somnului este perioada dintre momentul în care adormiți prima dată și momentul în care intrați în prima etapă a somnului REM. Așadar, o latență crescută înseamnă că este nevoie de mai mult timp pentru a ajunge la somnul REM.

Alte cauze ale latenței somnului REM pot include: apnee în somn, consumul de alcool și unele medicamente.

Somnul cel mai profund apare chiar înainte de începerea somnului REM

Luna poate afecta în mod diferit bărbații și femeile
Un studiu din 2015 de 205 persoane a constatat că luna plină poate afecta somnul în mod diferit la bărbați și femei. Multe femei dorm mai puțin și au mai puțin somn REM atunci când faza de lună plină este aproape, în timp ce bărbații au mai mult somn REM în apropierea lunii pline.

În 2016, un grup de cercetători a examinat ciclurile de somn ale copiilor din 12 țări. Aceștia au constatat că copiii dormeau cu 1% mai puținîn timpul fazei de lună plină. Cu toate acestea, ei nu au găsit nicio asociere între această modificare a somnului și diferențe semnificative de comportament în acea perioadă.

Cu toate acestea, deși multe studii indică o asociere între somn și ciclurile lunare, nu toate o fac. Un studiu din 2015 care a implicat 2.125 de persoane nu a găsit nicio legătură între luna plină și schimbările în tiparele de somn.

Luna plină, starea de spirit și sănătatea mintală
Corpul uman s-a adaptat la eoni de expunere la lumina zilei și la întuneric. Acest lucru a dus la dezvoltarea ritmurilor circadiene care afectează multe dintre sistemele corpului dumneavoastră – nu doar ciclul somn-veghe. Ritmurile circadiene vă afectează și sănătatea fizică și mentală.

Dar utilizarea pe scară largă a luminii electrice înseamnă că multe dintre ritmurile dvs. circadiene se adaptează la noile modele de lumină și întuneric. Atunci când ritmurile circadiene se clatină, pot provoca sau crește simptomele anumitor tulburări de sănătate mintală, inclusiv: anxietate, tulburarea bipolară, depresie și schizofrenie.

Cercetătorii dintr-un studiu din 2017 au analizat înregistrările de la camera de urgență a unui spital cu 140 de paturi și au constatat că oamenii au vizitat camera de urgență din cauza unei afecțiuni psihiatrice într-un număr aproximativ egal în timpul tuturor celor patru faze ale lunii.

O analiză din 2019 a aproape 18.000 de dosare medicale de la diferite unități a constatat același lucru: nicio relație între ciclurile lunare și durata șederilor în spital sau numărul de internări sau externări în unități de psihiatrie.

Poate afecta tensiunea arterială

Pe măsură ce Luna se apropie de Pământ, atracția gravitațională se modifică – iar marile corpuri de apă ale Pământului răspund cu maree mai mari.

Oamenii de știință s-au întrebat dacă atracția gravitațională în schimbare ar putea afecta și modul în care fluidele reacționează în interiorul corpului dumneavoastră. Iată ce au descoperit.

Poate afecta tensiunea arterială. Într-un studiu realizat în 2013 pe studenți universitari de sex masculin, cercetătorii au măsurat efectele schimbării ciclurilor lunare asupra sistemului cardiovascular al participanților. Ei au constatat că tensiunea arterială a scăzut cu aproximativ 5 mm Hg în timpul fazelor de lună nouă și lună plină.

Studenții au făcut și un test de pas. Frecvența lor cardiacă și tensiunea arterială au fost ambele mai scăzute în timpul lunii pline și al lunii noi. În plus, ritmul lor cardiac a revenit la niveluri normale mai repede în timpul lunilor pline și noi.

În acest studiu, cercetătorii au concluzionat că oamenii erau mai eficienți din punct de vedere fizic în timpul lunilor pline și noi. Cu toate acestea, această constatare intră oarecum în conflict cu alte cercetări – inclusiv un studiu din 2020 pe atleți de sex masculin care nu a găsit nicio diferență semnificativă în ceea ce privește performanța atletică în timpul diferitelor faze lunare.

Un alt studiu efectuat pe persoane cu diabet de tip 2 a constatat că ciclurile lunare nu au influențat tensiunea arterială, dar au avut impact asupra altor funcții conexe, inclusiv asupra nivelului de zahăr din sânge și a ritmului cardiac.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel