Sari la conținut

Lupta tăcută: infertilitatea feminină și provocările de a concepe un copil

44% dintre pacientele care au ajuns la o consultație de infertilitate în ultimele 6 luni care au primit indicație de fertilizare in vitro (cu ovocite proprii sau donate). Infertilitatea este o problemă complexă și delicată care afectează milioane de cupluri din întreaga lume.

În multe cazuri, femeile se confruntă cu dificultăți în a rămâne însărcinate din cauza unor probleme legate de propria lor sănătate reproducătoare. Dr. Carmen Ianiotescu, medic primar obstetrică – ginecologie cu supraspecializare în Reproducere Umană Asistată, a explicat că unul dintre factorii critici în această ecuație este vârsta reproductivă înaintată și rezerva ovariană scăzută.

Care este vârsta optimă pentru a rămâne însărcinată?

Dr. Carmen Ianiotescu: Pe măsură ce femeile înaintează în vârstă, calitatea și cantitatea ovulelor disponibile în ovare scad treptat. Această scădere a rezervei ovariene este un proces natural, dar poate avea un impact semnificativ asupra fertilității. Odată cu înaintarea în vârstă, femeile devin mai predispuse să aibă ovulație neregulată sau să nu aibă ovulație deloc, ceea ce face concepția mai dificilă.
Astfel, între:
 18-24 ani – este cea mai bună vârstă pentru a procrea
 25-30 ani – sunt șanse foarte bune de a obține o sarcină
 31-35 ani- perioada optimă pentru a procrea, însă șansele încep să scadă
 36-40 ani – intervine o scădere accelerate a fertilității și riscul de naomalii cromozomiale începe să crească.
 41-45 ani – sunt șanse scăzute de a obtine o sarcină, organismul se pregătește pentru menopauză

Vârsta reproductivă avansată este unul dintre factorii principali care contribuie la infertilitatea de cauză feminină. Dar, rezerva ovariană scăzută poate fi rezultatul unor factori genetici, tratamentelor medicale precum chimioterapia sau radioterapia, intervențiilor chirurgicale în zona pelviană sau a altor afecțiuni medicale, precum endometrioza sau chisturile ovariene. Această scădere a rezervei ovariene poate duce la dificultăți în a rămâne însărcinată și la un risc crescut de avort spontan.

Cum putem împlini visul de a deveni părinți?

Dr. Carmen Ianiotescu: În ultimii ani, tehnologiile și metodele utilizate în FIV au înregistrat progrese remarcabile, deschizând noi uși pentru a îndeplini visul de a deveni părinți. În cazul procedurilor de fertilizare in vitro cu ovocite proprii în cazul pacientelor cu rezerva ovariană scăzută avem protocoale noi de stimulare ovariană precum:
 Mild stimulation
 FIV pe ciclu natural
 Stimulare ovariana pe faza luteala
 Duo Stim
De asemenea, sunt și procedee de laborator cu ajutorul cărora reușim să îmbunătățim calitatea embrionilor.
 medii de cultură îmbogațite cu factor de creștere
 tehnici noi – PICSI
 testare genetică a embrionilor
 Embryobanking

Din păcate, sunt tot mai multe cazuri în care fertilizarea in vitro cu ovocite proprii nu mai poate fi o soluție. În aceste situații singura soluție rămâne FIV-ul cu ovocite donate.

Infertilitatea de cauză feminină, asociată cu vârsta reproductivă înaintată și rezerva ovariană scăzută, reprezintă o provocare majoră pentru femeile și cuplurile care își doresc să devină părinți. În fața acestor obstacole, este important ca indivizii afectați să beneficieze de sprijin emoțional, informații adecvate și acces la opțiuni de tratament. Cu toate că această călătorie poate fi dificilă, există speranță și soluții pentru a depăși aceste obstacole și a realiza visul de a avea un copil.

 

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: