Sari la conținut

Lupusul, boala cronică inflamatorie autoimună, greu de diagnosticat și care nu se vindecă niciodată

Lupusul este o boală cronică inflamatorie autoimună dificil de diagnosticat. Boala apare atunci când propriul sistem imunitar atacă țesuturile și organele. La ora actuală nu există un tratament care să vindece boala, ci doar medicamente care să o controleze.

Practic, afecțiunea provoacă inflamație în întregul corp, cuprinde inclusiv articulațiile, pielea, inima, creierul, rinichii. Această boală poate fi severă și poate pune viața în pericol.

În România, 9.000 de persoane suferă de lupus, iar la nivel internațional această boală afectează 5 milioane de oameni. Datele statistice, susțin că la nivel global, lupusul afectează între 40 și 100 de persoane la fiecare 100.000 de oameni. Totodată, 9 din 10 persoane cu lupus sunt femei. Boala se declanșează de obicei când omul este tânăr, în putere. Apare practic “din senin”, atunci când nici nu-ți imaginezi că te poți îmbolnăvi.

Boala este greu de diagnosticat deoarece simptomele se regăsesc și în alte afecțiuni. Principalul simptom este cel al apariției unei iritații faciale ce seamănă cu forma aripilor unor fluturi, iritație care apare pe ambii obraji. Leziunile cutanate apar întâi pe față dar ulterior se pot întinde și pe alte zone ale corpului.

Iată care sunt principalele simptome:

 • apare febra,
 • oboseală puternică,
 • dureri articulare dar și umflarea articulațiilor,
 • leziuni cutanate care se pot agrava odată cu expunerea la soare,
 • respirație dificilă,
 • dureri în piept,
 • migrene,
 • pierderi de memorie,
 • sânge în urină, sau urină închisă la culoare,
 • tensiune arterială mare,

Există 4 forme de lupus:

 • lupus eritematos sistemic- este cea mai severă formă deoarece are afectare nu doar la nivelul pielii ci afectează și organele interne.
 • lupus eritematos cutanat – afectează numai pielea, de regulă cea lezată este cea a feței.
 • lupus eritematos neonatal – apare la copii cu mame bolnave de lupus
 • lupus indus de medicamente este cel provocat de anumite medicamente

Medicii spun că 70% dintre cazurile de lupus sunt reprezentate de Lupusul Eritematos Sistemic (LES).

Diagnosticarea extrem de dificilă

Diagnosticarea LES este dificilă, în medie sunt necesari patru ani și consultarea a trei medici diferiți înainte ca pacienților să li se stabilească diagnosticul corect. Explicația este aceea că simptomele bolii sunt comune și altor afecțiuni. În prezent, nu există un test unic pentru diagnostic.

Principalii factori care pot declanșa boala:

La ora actuală specialiștii susțin că nu există o cauză clară a bolii. Însă o serie de factori pot influența declanșarea acesteia. Astfel, printre factorii declanșatori regăsim: moștenirea genetică, stresul, expunerea la toxine, fumatul, creșterea nivelului de estrogen, expunerea la lumina soarelui, anumite medicamente pentru tensiunea arterială, unele anti-covulsive, sau chiar unele antibiotice.

Boala nu se vindecă

Din păcate, astăzi încă nu există un tratament curator. Tratamentul este alcătuit din medicamente antiinflamatoare nesteroide (AINS), corticosteroizi și medicamente imunosupresoare. Acestea au rolul de a ameliora simptomele și de a crește viața pacienților.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: