Sari la conținut

‘M-am trezit și nu-mi mai simțeam picioarele.’ Diagnosticul pe care l-a primit i-a schimbat viața

O britanică, mamă a cinci copii, care s-a luptat cu leucemia și septicemia, povestește despre simptomele extreme pe care le-a avut – inclusiv paralizia temporară – și despre importanța de a te proteja în mediul medical.

Joanne Risdale, în vârstă de 54 de ani, a simțit că ceva era în neregulă în 2018, când a rezistat impulsului de a trage un pui de somn la fiecare 10 minute în timp ce conducea. Când se întorcea acasă, ea dormea tot restul zilei.

Risdale a observat, de asemenea, că și-a pierdut pofta de mâncare și a avut grețuri puternice pe care le-a descris ca fiind ” de neclintit” pentru Jam Press.

Un medic i-ar fi dat pastile de fier pentru anemie – dar lucrurile au devenit mult mai grave când a căzut într-o dimineață în timp ce se urca în tren, ceea ce i-a provocat o tăietură uriașă pe picior care nu se mai oprea din sângerare.

Soțul ei, Lee, în vârstă de 50 de ani, a pansat rana, dar pur și simplu nu se vindeca – nici după luni de zile.

„M-am trezit într-o dimineață și mi-am dat seama că nu-mi mai simțeam picioarele – a fost terifiant”, a explicat ea.

„Nu m-am putut abține să nu intru în panică, dar cu câteva luni înainte, același sentiment s-a întâmplat și mi-am pierdut tot echilibrul.”

După ce a căzut din nou, a fost dusă la spital, unde a primit trei transfuzii de sânge, deoarece numărul de celule albe din sânge era foarte scăzut.

„Am cerut un test de sânge, deoarece știam că era ceva grav în neregulă cu mine”, și-a amintit Risdale.

Leucemie mieloidă acută

În dimineața următoare, a primit un diagnostic care i-a schimbat viața: Leucemie mieloidă acută (LMA).

„Am cerut un test de sânge, pentru că știam că era ceva foarte grav cu mine”, și-a amintit Risdale.

LMA este un tip de cancer care debutează în măduva osoasă și care se răspândește adesea în sânge, potrivit Societății Americane de Cancer.

Rata de supraviețuire la cinci ani pentru adulții americani cu LMA este de 29,5%, potrivit Yale Medicine.

„Mă tot întrebam: „De ce eu?”, și îmi făceam griji pentru viitorul meu, precum și pentru copiii mei”, a spus Risdale.

Femeia a făcut septicemie

Trei luni mai târziu, lucrurile au luat o altă întorsătură negativă, iar femeia a făcut septicemie.

Această afecțiune, care apare atunci când organismul răspunde în mod necorespunzător la o infecție, poate duce foarte repede la insuficiența organelor, la deteriorarea țesuturilor și chiar la deces, potrivit Centers for Disease Control and Prevention.

Din fericire, medicii au reușit să trateze la timp septicemia lui Risdale, dar aceasta a paralizat-o temporar.

Ea a spus că a trebuit să ia aproximativ 40 de pastile pe zi și să fie conectată la o perfuzie timp de luni de zile.

Trei luni mai târziu, ea a reușit să învețe să meargă din nou pe cont propriu cu ajutorul fizioterapiei, iar acum nu mai are cancer după ce a primit un transplant de celule stem în iunie 2021.

Ea primește chimioterapie o dată pe lună pentru a se asigura că cancerul este ținut la distanță.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel