Sari la conținut

Macron a creat un război între vaccinați și nevaccinați. Vrea ”să-i enerveze” pe cei care care refuză imunizarea

presedintele

Macron a creat un război între vaccinați și nevaccinați. Într-un interviu acordat cotidianului regional „Le Parisien”, şeful statului afirma că vrea ”să-i enerveze” pe nevaccinaţi. Preşedintele Republicii afirmă că era „responsabilitatea sa să sune puţin alarma”, potrivit Le Monde.

Emmanuel Macron a creat un război între vaccinați și nevaccinați. Vrea ”să-i enerveze” pe cei care care refuză imunizarea

Emmanuel Macron a declarat, vineri, că îşi „asumă total” cuvintele pe care le-a rostit, unde îşi afirmă dorinţa de a-i „enerva” pe nevaccinaţi. Acuzându-i pe unii dintre ei că fac „din libertatea lor, care devine o iresponsabilitate, un slogan”.

„Era responsabilitatea mea să sun puţin alarma, asta am făcut săptămâna asta, pentru ca lucrurile să poată avansa şi mai repede”, afirmă Emmanuel Macron.

„Poţi să te emoţionezi de forme de exprimare care par familiare, pe care mi le asum total”, a declarat preşedintele Republicii.

„Mă tulbură situaţia în care suntem, aici este adevărata fractură a ţării, când unii fac din libertatea lor, care devine o iresponsabilitate, un slogan”, a mai spus președintele.

O strategie asumată

Preşedintele Republicii a continuat astfel afirmând că „nu numai [nevaccinaţii] pun în pericol viaţa celorlalţi”.

Emmanuel Macron a argumentat că „este o mişcare total europeană care pune restricţii persoanelor care nu sunt vaccinate”.

„O spun cu multă voinţă şi forţă: trebuie s-o facem pentru toţi compatrioţii noştri care fac efortul de a se vaccina şi care, din iresponsabilitatea unora care uneori îşi asumă alegerea, sunt contaminaţi”, a argumentat el.

Macron: „Trebuie s-o facem şi pentru compatrioţii noştri”

„Şi trebuie s-o facem şi pentru compatrioţii noştri care uneori se lasă acaparaţi de discursuri obscurantiste, de discursuri de teamă: ei nu se protejează pe ei înşişi, deşi ştiinţa, cercetarea şi excelenţa tehnologică şi de producţie europeană le-o permit”, a continuat dl Macron.

Susţinându-l pe şeful statului francez, Ursula von der Leyen a estimat că „certificatul de vaccinare este un instrument pentru a-i proteja pe vaccinaţi”. În opinia ei, „această discuţie despre responsabilitate şi libertate este foarte importantă în societatea noastră în timpul unei pandemii”.

Afirmaţii care au declanşat furia opoziţiei

În plină dezbatere privind instituirea certificatului de vaccinare pentru a lupta contra pandemiei cauzate de SARS-CoV-2, Emmanuel Macron şi-a arătat clar intenţiile pentru cititorii „Le Parisien” care l-au întrebat despre nevaccinaţi.

Macron: vom continua s-o facem, până la capăt

„Eu nu sunt pentru a-i enerva pe francezi. Înjură toată ziua administraţia care îi blochează. Ei bine, pe nevaccinaţi tare am chef să-i enervez. Şi deci vom continua s-o facem, până la capăt. Asta este strategia”, declarase el.

Aceste afirmaţii ale şefului statului au declanşat marţi seara o nouă suspendare a examinării în Adunarea Naţională a proiectului de lege care transformă certificatul sanitar în certificat de vaccinare.

În vreme ce deputaţii dezbăteau amendamentele la text, în momentul publicării interviului, în jurul orelor 21, spusele dlui Macron au declanşat un scandal în băncile opoziției, făcând şi mai furtunoasă şi dificilă continuarea dezbaterii textului. Deputaţii opoziţiei au votat deci suspendarea şedinţei şi au cerut venirea prim-ministrului, Jean Castex, pentru a explica aceste afirmaţii.

Acesta a mers în Adunarea Naţională miercuri spre finalul după-amiezii pentru a răspunde interpelărilor înainte să se reia dezbaterea textului, până la urmă adoptat joi. În faţa deputaţilor, ca şi mai devreme în faţa senatorilor, dl Castex l-a apărat pe şeful statului, afirmând că acesta se plasează de partea majorităţii pe care o reprezintă persoanele vaccinate şi afirmând că aceste vorbe sunt împărtăşite de unii francezi: „Ce a spus preşedintele Republicii, aud peste tot şi o ştiţi”.

O argumentaţie reluată de toată majoritatea care nu încetează să afirme că preşedintele Republicii spune ”cu voce tare ce gândesc francezii”.

În vizită la Béziers vineri, Marine Le Pen (Rassemblement National) l-a atacat din nou pe Emmanuel Macron pentru aceste afirmaţii despre nevaccinaţi, numindu-l „piroman care a aruncat în aer dezbaterea” privind gestionarea pandemiei„.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.