Sari la conținut

Macroul, un pește gras cu multe beneficii. Singura recomandare este să…

pește
Sursa foto: arhiva doctorulzilei

Macroul, un pește gras cu multe beneficii. La fel ca sardinele, anșoa, somonul și heringul, macroul este unul dintre peștii grași care sunt bogați în omega-3, ale cărui beneficii pentru sănătate sunt bine cunoscute.

Omega 3, proteine, vitamina D: caracteristicile nutriționale ale macroului

Macrou conține 13,5 g de lipide, ceea ce îl face să fie un pește gras, spre deosebire de majoritatea peștilor albi (limbă de mare, lotcă, cod, merluciu etc.), care sunt pești slabi.

Specificitatea acestor pești este profilul lor lipidic excepțional, alcătuit în principal din acizi grași polinesaturați, cu un conținut foarte ridicat de acizi grași esențiali din familia omega-3, cunoscuți pentru beneficiile lor asupra sănătății cardiovasculare.

Macrou este, de asemenea, foarte bogat în proteine de o calitate nutrițională excelentă și conține vitaminele liposolubile D, A și E, precum și numeroase minerale și oligoelemente, cum ar fi fosforul, magneziul, fierul, iodul și zincul, potrivit Sante Magazin.

Este macroul bogat în calorii?

Macrou este un aliment foarte sănătos și sățios, perfect compatibil cu o dietă de slăbire.

Beneficiile pentru sănătate ale macroului

Macrou este un pește bun pentru piele, cu un conținut mare de acizii grași polinesaturaț. O dietă bogată în omega-3 este recomandată pentru persoanelor cu psoriazis, eczeme, alergii cutanate sau acnee.

 Omega-3 cu rol cardioprotector

Bolile cardiovasculare reprezintă a doua cauză de deces la nivel global. Pentru a le preveni, consumul regulat de alimente bogate în mod natural în omega-3, cum ar fi macroul, pare a fi cea mai bună cale!

Într-adevăr, se știe că acești acizi grași esențiali reduc factorii de risc pentru tulburările cardiovasculare și previn riscul de infarct.

EPA și DHA contribuie fiecare în felul său la acest efect protector:

EPA (acidul eicosapentaenoic) prin rolul pe care îl joacă în controlul tensiunii arteriale, dar și în elasticitatea vaselor de sânge;

DHA (acid docosahexaenoic) prin faptul că influențează dezvoltarea sistemului nervos.

Un pește cu efecte antiinflamatorii

Este bine să consumați macrou proaspăt și gătitul acestuia, chiar dacă este destul de puternic în casă. Alternativa macrou în conservă este foarte practică, dar rămâne cu calitățile sale nutriționale.

Vestea bună este că macrou la conservă este la fel de nutritiv ca și macrou proaspăt. Acizii săi grași, omega-3, mineralele și vitaminele liposolubile sunt perfect respectate.

Singura recomandare este să preferați macrou în stare naturală, mai degrabă decât în ulei, deoarece vitaminele liposolubile tind să migreze în uleiul care conține peștele și sfârșesc prin a se scurge pe canalizare.

Este macrou în conservă bun pentru colesterol?

Deoarece aceste omega-3 nu sunt afectate de sterilizarea peștelui, macroul din conservă este la fel de bun pentru colesterol ca și macroul proaspăt.

 EPA și DHA contribuie fiecare în felul său la acest efect protector:

  • EPA (acidul eicosapentaenoic) prin rolul pe care îl joacă în controlul tensiunii arteriale, dar și în elasticitatea vaselor de sânge;
  • DHA (acid docosahexaenoic) prin faptul că influențează dezvoltarea sistemului nervos.

În plus față de efectele omega-3, seleniul, un mineral abundent în macrou, întărește acțiunea antiinflamatoare a EPA și DHA.

Recomandare: consumați macrou în stare naturală

Singura recomandare este să consumați macrou în stare naturală, mai degrabă decât în ulei, deoarece vitaminele liposolubile tind să migreze în uleiul care conține peștele și sfârșesc prin a se scurge pe canalizare.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel