Sari la conținut

Mai mult de 50 de medicamente esențiale lipsesc din farmacii!

Un nou proiect de lege cu privire la farmacii! Ce prevede?
Sursa foto: arhiva Docotorul Zilei
Farmacie

Din cuprinsul articolului

Mai mult de 50 de medicamente esențiale lipsesc în acest moment din farmacii: unele antibiotice, antitermice pentru copii, dar şi tratamente pentru adulţii cu boli cronice, alergii sau boli rare. Autorităţile spun că traversăm o perioadă dificilă legată de aprovizionare şi încearcă să ia măsuri pe termen lung. Până atunci, bolnavii trebuie să se descurce aşa cum pot.

Acelaşi răspuns la aproape toate farmaciile. Părinţii nu reuşesc să găsească mai multe medicamente pentru copii, fie că vorbim despre antibiotice, antitermice sau antivirale. „Căutam un antiinflamator, ceva pentru febră şi nu am găsit Panadolul”, spune un client. „Am căutat Nurofen pentru copii iar din farmacie mi s-a comunicat că nu mai au acest medicament şi că nu se găseşte nici în restul farmaciilor”, povesteşte un altul. „Avem probleme cu siropurile antihistaminice pentru copii, fiolele pentru nebulizator, cu pliculeţele pentru imunitate”, mărturiseşte Beatrice Speteanu, farmacist.

Criză de medicamente

Şi nu doar medicamentele pentru copii au dispărut din rafturi, ci şi cele pentru adulţi. Doamna Mărioara are 66 de ani şi umblă de săptămâni bune din farmacie în farmacie. „Este vorba despre Tiosem pentru dureri de picioare de la diabet. Îl am pe reţetă, da. Am fost la trei farmacii. Nu-l au şi nu-l au nici în stoc”, spune ea.

„Diabet, boli cardiovasculare, neoplasme, boli oncologice. Sunt multe dintre medicamentele originale, ele nu au înlocuitor. Cele care au un risc crescut de AVC, sunt anumite forme Eliquis, Entresto care lipsesc. Medicamentele pentru astm la fel, sunt pacienţi care sună, vin şi din alte oraşe”, adaugă Beatrice Speteanu, farmacist. „Îi rugăm să se adreseze medicului pentru altă opţiune de tratament. Sunt medicamente de la 300 de lei şi până la 1.000, 2.000 şi chiar 10.000 de lei”, explică Andreea Chirtoacă, farmacist, potrivit observatornews. 

Numai în luna octombrie, Autoritatea Naţională a Medicamentului a primit 84 de sesizări pentru lipsa a peste 50 de medicamente. „Traversăm o perioadă cu dificultăţi în asigurarea continuităţii în aprovizionarea cu anumite medicamente”, a declarat Răzvan Prisada, preşedinte ANMDM.

Asociaţiile producătorilor de medicamente din România au atenţionat încă de săptămânile trecute că ne aşteaptă o criză a medicamentelor din cauza preţului dublu sau chiar triplu de producţie. Aceştia susţin că, deoarece tarifele de vânzare sunt plafonate de stat, ies în pierdere. Ministrul Sănătăţii a anunțat că se lucrează la actualizarea cât mai rapidă a preţurilor. În plus, se verifică stocurile din depozite şi se vor redistribui spre zonele unde este mai mare nevoie.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel