Sari la conținut

Mai multe transporturi de deşeuri ilegale au fost descoperite anul trecut la Vama Giurgiu

Deșeuri ilegale descoperite de Poliția de frontiară
sursa foto: politiadefrontiera.ro

Mai multe transporturi de deşeuri ilegale au fost descoperite anul trecut la Vama Giurgiu în urma mai multor controale tematice. Peste 2.900 de transporturi de deşeuri au fost controlate anul trecut la Vama Giurgiu, înainte de a intra în ţară.

Zeci dintre ele au fost oprite să tranziteze frontiera, întrucât se aflau în ilegalitate. Acestea fie nu erau înregistrate în registrele specifice, fie nu aveau documente completate, conform prevederilor europene.

Astfel zeci de transporturi cu deșeuri pentru care șoferii nu au putut prezenta documentele necesare importului au fost depistate de comisarii Gărzii de Mediu Giurgiu în cursul anului 2023.

Clara Adam, comisar șef: ”Documentele care însoțeau transporturile nu erau completate conform prevederilor Regulamentului 1013 din 2006 privind transferurile de deșeuri. Instalația de valorificare a deșeurilor, adică destinația deșeurilor, nu era înregistrată în registrul ROAFM.”

Purtătorul de cuvânt al Poliției de Frontieră Giurgiu, Raluca Stan, spune că au nevoie de sprijinul comisarilor Gărzii de Mediu pentru verificarea legalității a acestor transporturi.

Raluca Stan, purtătorul de cuvânt al Poliției de Frontieră Giurgiu: ”Constată dacă transportul împlinește sau nu condițiile de intrare pe teritoriul statului român. Prin punctul de trecere a frontierei Giurgiu nu s-a permis accesul pe teritoriul României a peste 600.000 de kg de deșeuri, constând în deșeuri din plastic, aluminiu, hârtie, carton.”

În 2023, comisarii Gărzii de Mediu Giurgiu au verificat peste 2900 de transporturi cu deșeuri care s-au prezentat în punctul de trecere a frontierei Giurgiu, o bună parte dintre acestea fiind în tranzit.

Această activitate este fața nevăzută a luptei cu deșeurile pe care le generăm. Comerțului ilegal cu deșeuri poate aduce câștiguri importante grupărilor transfrontariele, costurile de depozitare și neutralizare legală a acestora având valori ridicate.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel