Sari la conținut

Mai mulți pacienți au murit de insuficiență hepatică după ce au fost tratați cu acest medicament! EMA cere acum supravegherea tuturor celor cărora le-a fost administrat

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Mai mulți pacienți au murit de insuficiență hepatică după ce au fost tratați cu Zolgensma, un medicament produs de compania farmaceutică elvețială Novartis. 

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a transmis vineri că furnizorii de servicii medicale ar trebui să monitorizeze funcția hepatică a pacienților care au primit un tratament cu Zolgensma, relatează agenția Reuters, citată de Agerpres.

Solicitarea vine după ce în vara anului trecut Novartis anunțat că două persoane au murit din cauza insuficienței hepatice severe. Pacienții urmau un tratament cu Zolgensma, medicament administrat în cazurile de atrofie musculară spinală, o boală genetică rară.

Medicii urmăresc eventuale semne de insuficiență hepatică la pacienții tratați

Înainte de dezvoltarea acestui tratament, afecțiunea era una incurabilă. Medicii ar trebui să evalueze rapid pacienții care primesc acest tratament și la care se constată semne sau simptome ale unei boli hepatice acute, precizează EMA, care intenționează să emită un avertisment în acest sens.
Compania elvețiană menționează că în luna august a trimis scrisori căre furnizorii de servicii medicale, inclusiv din SUA, pentru a-i notifica în legătură cu această situație, iar în curând va fi autorizată să trimită astfel de scrisori și în statele UE.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel