Sari la conținut

Maica Tereza, sfaturi care îți pot schimba viața în BINE: Cât timp trăieşti, simte-te viu

Maica Tereza: Numele ei a devenit sinonim cu servirea semenului, cu jertfirea pentru aproapele și cu credința în Dumnezeu. Papa Francisc a descris-o drept o „figură emblematică a feminităţii”: „Fie ca ea să fie modelul de sfinţenie”.

Maica Tereza este una dintre cele mai cunoscute persoane religioase de pe mapamond, fiind cunoscut faptul că și-a dedicat viața umanității. Ajutorul său a fost unul nu doar material, ci și spiritual.

Maica Tereza a avut origini românești?

Maica Tereza, pe numele de botez Agnes Gonxha Bojaxhiu, s-a născut la 26 august 1910, la Skopje. Părinţii săi erau de origine albaneză, catolici.

Odată cu sărbătorirea centenarului naşterii Maicii Tereza, în 2010, guvernul de la Tirana a solicitat Indiei înapoierea rămăşiţelor pământeşti ale calugăriţei pe motiv că este albaneză, însă oficialii de la New Delhi au respins categoric această cerere, răspunzând ca ea a fost cetăţean indian şi că „îşi doarme somnul de veci în propria ei ţară, în propriul ei pământ”.

Sunt şi alte două state din Balcani – Macedonia şi Kosovo – care reclamă apartenenţa Maicii la cele două ţări, ambele încluzând-o în panteonul lor naţional.

Unele surse afirmă chiar că Maica Tereza ar avea origini româneşti, având în vedere că tatăl său era aromân. Mai mult, aceleaşi surse arată că numele ei la naştere ar fi de fapt Agneza Gongea Boiagiu şi că pe perioada celor două vizite în România, Maica Tereza ar fi amintit, neoficial, de rădăcinile sale româneşti.

La vârsta de 12 ani a simţit prima chemare către viaţa religioasă, iar şase ani mai târziu, la 18 ani, în 1928, a părăsit oraşul natal pentru a se alătura călugăriţelor irlandeze de Loreto.

S-a dedicat în întregime semenilor săi, îngrijind copii şi alinând suferinţe, a deschis o şcoală în aer liber şi o casă pentru cei fără adăpost şi a convins autorităţile locale să facă donaţii pentru această cauză.

Prin eforturile Maicii Tereza, milioane de bolnavi şi muribunzi au primit adăpost şi au fost trataţi în dispensare mobile sau în clinici specializate şi sute de mii de copii abandonaţi au fost îngrijiţi şi daţi spre adopţie.

A primit Premiul Nobel pentru Pace: „Aparţin cu totul Inimii lui Isus”

În octombrie 1950, a întemeiat, sub numele de Misionarele Carităţii, o nouă congregaţie religioasă în Arhidioceza Calcuttei. La începutul anilor ’60, au fost trimise surori şi în alte părţi din India, iar în 1965, Misionarele Carităţii a devenit o Familie Religioasă Internaţională, printr-un decret al papei Paul al VI-lea.

În 1979, Maica Tereza a primit Premiul Nobel pentru Pace, pentru întreaga sa operă de caritate.  A murit în 5 septembrie 1997 şi a fost înmormântată în sediul central al congregaţiei Misionarele Carităţii din Calcutta, mormântul său devenind în scurt timp loc de pelerinaj pentru creştinii din lumea întreagă, conform biography.com.

La 4 septembrie 2016, Maica Tereza a fost canonizată de Biserica Romano-Catolică, în cadrul unei ceremonii oficiate de către papa Francisc în Piaţa Sfântul Petru din Roma.

„Sunt albaneză după sânge, indiancă după cetăţenie. În ce priveşte credinţa mea, sunt o soră catolică. După vocaţie, aparţin lumii. Dar în ce priveşte inima mea, aparţin cu totul Inimii lui Isus”, declara adesea Maica Tereza.

15 sfaturi care vă pot schimba viața în bine

 1. La Dumnezeu nu se intră decât pe uşa pe care scrie „dragoste”.
 2. Dincolo de orice reuşită e o altă încercare. Cât timp trăieşti, simte-te viu. Dacă ţi-e dor de ce făceai înainte, fă-o din nou. Nu te pierde printre fotografii îngălbenite de timp. Mergi mai departe când toţi se aşteaptă să renunţi. Nu lăsa să se tocească tăria pe care o ai în tine. Fă în aşa fel încât, în loc de milă, să impui respect. Când nu mai poţi să alergi, ia-o la trap. Când nu poţi nici asta, ia-o la pas. Când nu poţi să mergi, ia bastonul. Însă nu te opri niciodată.
 3. Una dintre cele mai grave boli pe lumea asta este să nu însemni nimic pentru nimeni.
 4. Unii oameni apar în viața ta ca o binecuvântare. Alții, ca o lecție.
 5. Dacă nu poţi să hrăneşti o sută de oameni, atunci hrăneşte unul singur.
 6. Cu cât avem mai puţin, cu atât dăm mai mult. Pare absurd, dar aceasta este logica dragostei.
 7. Trec o singură dată prin viață. Tocmai de aceea, orice lucru bun pe care îl pot face trebuie să-l fac acum. Pentru că nu voi mai trece din nou pe aici.
 8. Este foamete pe pământ, nu pentru că ar lipsi pâinea, ci fiindcă nu reuşim să-i săturăm pe cei bogaţi.
 9. Ce poţi să faci pentru a aduce pacea în lume? Du-te acasă şi iubeşte-ţi familia!
 10. Vorbele bune pot fi scurte şi repede rostite, dar ecoul lor este nesfârşit.
 11. Dacă stai sa judeci oamenii, nu mai ai timp să îi iubești.
 12. Nu avem nevoie de arme și bombe pentru a aduce pace, avem nevoie de iubire și compasiune.
 13. Nu lăsa pe nimeni să vină la tine și să plece fără zâmbet pe față.
 14. Fii expresia vie a bunătății lui Dumnezeu: bunătate pe fața ta, bunatate în ochii tăi, bunătate în zâmbetul tău.
 15. Știu că Dumnezeu nu-mi va da nimic cu care să nu mă pot descurca. Mi-aș dori doar ca el sa nu aibă atât de multă încredere în mine.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel