Sari la conținut

Mâinile pot dezvălui semne surprinzătoare despre sănătatea plămânilor. Simptome subtile la care trebuie să aveți grijă

noduli pulmonari
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
cancer bronhopulmonar

Simptomele respiratorii tradiționale, cum ar fi tusea, dificultățile de respirație sau disconfortul toracic, sunt frecvent prezente în tulburările pulmonare. Cu toate acestea, conform experților, plămânii tăi pot avea impact și asupra altor organe din corpul tău, dintre care unele s-ar putea să nu realizezi.

De exemplu, mâinile tale pot dezvălui semne surprinzătoare despre sănătatea pulmonară. Citiți mai departe pentru a afla despre alte simptome subtile la care trebuie să aveți grijă, precum și despre modul în care mâinile vă pot semnala probleme cu plămânii.

1.Artrita reumatoida

Artrita reumatoidă (AR) este un fel de afecțiune autoimună care are ca rezultat inflamația articulațiilor. Pacienții care suferă de AR au adesea rigiditate, durere și umflare la încheietura mâinii și la mână, precum și în alte părți ale corpului, cum ar fi ochii, plămânii și inima.

Nu există factori definitori care cauzează AR, dar oamenii de știință au identificat câteva gene care ar putea fi responsabile de tulburare.

Potrivit experților, apariția de artrită reumatoidă crește riscul de apariție a anumitor afecțiuni pulmonare. Boala pulmonară interstițială, nodulii pulmonari, bolile pleurale și restricția minoră a căilor respiratorii sunt cele mai răspândite tulburări pulmonare legate de artrita reumatoidă, potrivit Clinicii Mayo.

Dacă aveți artrită reumatoidă și aveți dificultăți de respirație neașteptate, contactați-vă imediat medicul, recomandă specialiștii Clinicii Mayo.

Tratamentul se poate concentra pe artrita reumatoidă. În unele situații, sistemul imunitar este suprimat cu medicamente sau lichidul din jurul plămânilor este îndepărtat prin intervenție chirurgicală. Dacă aveți peste 65 de ani, aveți astm bronșic sau probleme respiratorii cauzate de fumat, medicul dumneavoastră poate lua în considerare și testele funcției pulmonare.

2.Degete clubbing

Când vârful degetului se umflă ca urmare a țesutului moale suplimentar de sub paturile unghiilor, se numește degete tip clubbing. Majoritatea cazurilor de degete clubbing sunt legate de cancerul pulmonar, potrivit Mount Sinai. Alte tulburări pulmonare, cum ar fi infecțiile pulmonare persistente și boala pulmonară interstițială, pot induce, de asemenea, clubbing.

Endocardita infecțioasă (o infecție a mucoasei mușchiului inimii), o boală hepatică sau o tiroidă hiperactivă sunt cauze rare non-plămâni care pot fi responsabile. Aduceți-i în atenția medicului dumneavoastră dacă observați că degetele s-au rotunjit și s-au bulbucat la vârfuri sau dacă unghiile și-au schimbat forma

3. Paturi de unghii albastre

Hipertensiunea pulmonară apare atunci când tensiunea arterială crește în arterele plămânilor din cauza îngustării vaselor de sânge. Unii pacienți care suferă de hipertensiune pulmonară dezvoltă insuficiență cardiacă, deoarece ventriculul drept al inimii slăbește sub presiunea tensiunii arteriale crescute.

Când tensiunea arterială în arterele plămânilor crește din cauza vaselor de sânge îngustate, apare hipertensiunea pulmonară. Ventriculul drept al inimii slăbește sub presiunea hipertensiunii arteriale. Unii pacienți cu hipertensiune pulmonară pot evolua spre insuficiență cardiacă.

Probabilitatea dumneavoastră de hipertensiune pulmonară poate fi evaluată prin căutarea unei nuanțe albastre în paturile unghiilor, conform Clinicii Cleveland. Această decolorare este legată de boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) și se poate dezvolta ca o consecință a scăderii oxigenului în fluxul sanguin dacă hipertensiunea pulmonară se agravează.

Boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) este un tip de boală pulmonară care cauzează limitarea fluxului de aer. Pe măsură ce BPOC se agravează, sacii de aer din plămâni se pot extinde excesiv și în cele din urmă se pot descompune. Acest lucru poate duce la o lipsă de oxigen în fluxul sanguin și la un risc crescut de a dezvolta complicații, cum ar fi hipertensiunea pulmonară, care ar putea pune viața în pericol.

4. Forță slabă de prindere

Tusea, scurtarea respirației, respirația șuierătoare, epuizarea și senzația de apăsare în piept sunt doar câteva dintre simptomele care pot apărea cu BPOC. Între timp, unii medici cred că ai putea detecta un alt semn în mâinile tale: puterea de prindere redusă.

Aproximativ 72% dintre persoanele cu BPOC prezintă acest simptom, în timp ce 28% nu, conform unei cercetări din 2021 publicate în jurnalul BMC Pulmonary Medicine.

În decurs de un an de la începerea studiului, cei cu forță de prindere scăzută au avut de 3 ori mai multe șanse să caute tratament pentru simptomele BPOC în camera de urgență decât cei cu forță de prindere normală. Acest lucru implică faptul că, pe măsură ce BPOC progresează, puterea de prindere la mulți pacienți scade.

5.Durere și umflare

Sarcoidoza este o boală inflamatorie declanșată din cauze necunoscute. Ganglionii limfatici se măresc și se măresc în mod persistent, așa că arată ca o masă sub piele. Pacienții cu sarcoidoză pot prezenta, de asemenea, un set caracteristic de simptome asemănătoare artritei, care se agravează dacă nu sunt tratate.

În sarcoidoză, grupuri microscopice de celule inflamatorii (granuloame) se dezvoltă în orice regiune a corpului, în special în plămâni și ganglioni limfatici, conform Clinicii Mayo. Tusea uscată, scurtarea respirației și senzația de oboseală sunt printre cele mai frecvente simptome.

Sarcoidoza afectează diferite părți ale corpului, în afară de plămâni. Este legat de dezvoltarea chisturilor în mâini, picioare și alte regiuni osoase ale corpului, care pot provoca disconfort și umflare. Dacă aveți oricare dintre următoarele sau simptome similare, discutați cu medicul dumneavoastră.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel