Sari la conținut

Marea Britanie. Mamele devin „părinți care nasc”, iar laptele matern devine „lapte uman”

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Săptămâna Mondială a Alimentaţiei la Sân, celebrată anual în perioada 1-7 august

În numele identității  de gen, mamele devin „părinți care nasc”, iar laptele matern devine „lapte uman”. Se întâmplă deja în maternitățile din Marea Britanie

Moașelor dintr-un spital li s-a spus că nu mai pot folosi termenul „alăptare”. Face parte dintr-o nouă strategie a National Health Trust din Marea Britanie de a fi mai incluziv pentru comunitățile trans.

Brighton și Sussex University Hospitals (BSUH) NHS Trust din Anglia este primul care introduce politica. Modificările terminologice nu mai fac trimitere la „mame” ca un cuvânt unic, ci folosesc „mame sau părinți care nasc” și „alăptare” ca „alăptare la sân sau la alăptare la piept”. Și în loc să spună „lapte matern”, pot alege dintre „lapte uman” sau „lapte matern/piept” sau „lapte de la mama sau părintele care hrănește”.

Marea Britanie. Mamele devin „părinți care nasc”, iar laptele matern devine „lapte uman”

„Folosim în mod conștient cuvintele „femei ”și „oameni” împreună pentru a clarifica faptul că ne angajăm să lucrăm la soluționarea inegalităților în materie de sănătate pentru toți cei care folosesc serviciile noastre”, se arată în noua strategie a National Health Trust din Marea Britanie.

Laptele matern trebuie denumit „lapte toracic”, „lapte uman” sau „lapte de la mama sau părintele care hrănește”. Iar cuvântul „tată” a fost înlocuit cu „părinte” sau „co-părinte”. Lucrătorilor din domeniul sănătății li s-au oferit, de asemenea, exemple despre modul de utilizare a termenilor în propoziții precum: „nutrienții din laptele uman sunt unici”. Documentul politic susține că identitatea de gen „poate fi o sursă de opresiune și inegalitate în sănătate”.

„Ca moașe și muncitori la naștere, ne concentrăm pe îmbunătățirea accesului și a rezultatelor sănătății pentru grupurile marginalizate și dezavantajate. Femeile sunt deseori dezavantajate în domeniul asistenței medicale, la fel ca și persoanele trans și non-binare. De asemenea, recunoaștem că femeile de culoare, în special femeile negre, experimentează rate semnificativ mai mari de morbiditate și mortalitate în timpul sarcinii”, se mai arată în același document, potrivit au.news.yahoo.com

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel