Sari la conținut

Mănânci pe săturate și slăbești 2 măsuri la haine într-o lună

Aceasta nu e o promisiune, ci este chiar principiul dietei indicilor glicemici, care se bazează nu pe cantitate ci pe calitatea carbohidraților din alimente.

Dr. Gabriela Man, nutriționist și specialist în acest tip de dietă îți explică în ce constă dieta, ce alimente e bine să eviți și ce evaluare trebuie să faci înainte de a începe acest program de slăbire cu ajutorul căruia poți înlocui hainele “L” cu unele “S”, în doar o lună. Prin definiție, alimentația bazată pe utilizarea indicilor glicemici elimină alimentele cu indice glicemic mare, care îngreunează arderile după masă.

 Care sunt cele 5 reguli de bază ale dietei

“Trebuie făcută o departajare între dietă (perioadă mai restrictivă în care trebuie topită masa grasă) și alimentația de întreținere, de croazieră (care nu reprezintă o „dietă”, ci este alimentația sănătoasă!”, a explicat dr. Gabriela Man. Potrivit nutritionistului, dacă în etapa de slăbire, meniurile sunt concepute la cabinet, pentru fiecare pacient în parte, în întreținere, regulile de bază sunt general valabile. Astfel:

1. Se consumă doar alimente cu indice glicemic mic și cel mult mediu, iar alimentele cu indice glicemic mare se înlocuiesc cu alimente cu indice glicemic mic și mediu (de exemplu: orezul alb se înlocuiește cu orez basmati, zahărul cu fructoză sau cu extract de ștevie, făina albă cu premixuri speciale etc);

2. Se consumă zilnic, obligatoriu, 2-3 fructe și 2-3 legume proaspete (sau murate în saramură);

3. Se beau zilnic minimum 2 litri de apă;

4. Se asigură aportul de grăsimi benefice (omega 3, omega 6 și omega 9) și se reduce aportul de grăsimi saturate;

5. Se respectă o frecvență sănătoasă a meselor (nu neapărat ore fixe, cât mai ales obișnuința de a te hrăni corespunzător), ținând cont de faptul că omul nu este făcut să înfulece, ci este construit să ronțăie. De aceea, obiceiul de a sta nemâncat toată ziua, urmat seara de “devalizare a frigiderului”, nu face decât să ne îngrașe.

 Ce alimente sunt contraindicate

Unele alimente au un indice glicemic foarte mare așa că nu sunt niciodată incluse în dieta prescrisă de dr. Gabriela Man. În această categorie sunt incluse zahărul, făină albă, cartoful, orezul alb cu bob rotund, mălaiul etc.

Organismul nu este privat însă de aportul pe care fiecare din ele i-l poate aduce, ci sunt înlocuite cu echivalente la fel de gustoase. Lista de alimente premise e însă mult mai lungă, cuprinzând zeci de alimente cu indice glicemic scăzut, precum: vinetele, spanacul, lintea galbenă, humusul, roșiile, brânza de vaci, iaurtul sau tofu, dar și ciocolata neagră cu conținut de cacao de peste 70% ori marmelada neîndulcită.

Cât poți slăbi cel mai mult într-o lună

Dieta indicilor glicemici nu-ți promite scăderi spectaculoase în greutate, ci în măsuri la haine. “Nu sunt pentru evalauarea în kilograme a unei diete, pentru că grăsimea e ușoară și ocupă mult spațiu, mușchiul este greu și atârnă greu la cantar, dar ocupă volum mic.

În dietele hipocalorice eronat concepute, când se slăbește atât din masa grasă dar și din musculatură, ceea ce pe cantar poate da bine, pentru că s-a topit și musculatura, în cm nu este relevant. În schimb, atunci când se topește doar masa grasă, rezultatele sunt spectaculoase în privință scăderii în centimetri, în priml rând la nivelul abdomenului. Într-o luna se pot pierde minimum 2 măsuri la haine, iar în mod obișnuit, 3 masuri”, explică nutriționistul.

Potrivit dr. Man, fiecare persoană reacționează în funcție de mai mulți factori care influențează viteza de scădere a masei grase: vârsta, sexul, trecutul bogat sau nu în diete năstrușnice , existența unor intoleranțe alimentare nedepistate etc.

 

 

Virgil Munteanu

Virgil Munteanu lucreaza in domeniul comunicarii din 1996. Incepand cu anul 2014, Virgil Munteanu, a inceput colaborarea, in calitate de redactor, imbratisand profesia de jurnalist, cu publicatii precum www.doctorulzilei.ro, www.animalzoo.ro, www.evz.ro, ww.capital.ro, www.evz monden.ro.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel