Sari la conținut

Mănânci zilnic, mori mai repede. Acest aliment, pe care mulți îl consumă la fiecare masă, scurtează viața

Dacă acest aliment e principala ta sursă de proteine și îl consumi zilnic, vei muri mai repede, potrivit unui nou studiu.

”Am descoperit că o proteină care se găsește, în special, în carnea roșie este asociată cu mortalitatea”, a explicat dr. Mingyang Song de la Harvard T.H. Chan School of Public Health din Boston

Persoanele care pereferă să-și procureze proteinele din surse vegetale au un risc mai scăzut să moară de tineri, spre deosebire de cei care preferă proteinele animale. Însă, nu toate proteinele de origine animală cresc riscul de mortalitate ci cele provenite din carnea roșie.

Cercetătorii au analizat date despre 37.698 de bărbaţi culese între 1986 şi 2008, şi despre 83,644 de femei, între 1980 şi 2008.

Studiul a constatat că „un aport mai mare de carne roşie a fost asociat cu un risc semnificativ crescut de mortalitate, boli cardiovasculare şi cancer.” În plus,”această asociere a fost mai vizibilă în cazul cărnii roşii procesate, decât în cazul celei neprocesate.”

Ce au observat oamenii de ştiinţă a fost că adăugarea poate creşte riscul de deces cu 13%, riscul de boli cardiovasculare fatale cu 18% şi riscul de mortalitate cauzată de cancer cu 10%. Cifrele pentru carnea procesată au fost şi mai mari, de 20% pentru mortalitate generală, 21% pentru deces de probleme cardiace şi de 16% pentru mortalitatea provocată de cancer.

Cercetătorii au sugerat că grăsimile saturate din carnea roşie ar putea fi în spatele riscului cardiovascular crescut şi că sodiul utilizat în prelucrarea cărnii „poate creşte riscul de boli cardiovasculare, prin efectul său asupra tensiunii arteriale”.

Specialiştii sunt de părere că şi fierul din compoziţia cărnii poate fi un factor de risc pentru cancer, deoarece acesta poate produce compuşi care deteriorează celulele.

Acest risc scade cu 7% – 19% dacă acest tip de carne este înlocuit cu peşte sau pasăre, în funcţie de alimentul de substituţie, precizează An Pan de la Facultatea de sănătate publică a Universităţii Harvard (Massachusetts, nord-est), principalul autor al studiului publicat în ediţia online a Archives of Internal Medicine.

Victoria Taylor, nutriţionist în cadrul British Heart Foundation, a declarat: „carne roşie mai poate fi consumată ca parte a unei diete echilibrate.” Specialistul a sfătuit însă utilizarea unei cărni cât mai degresate, gătite prin metode mai sănătoase, precum grătarul. Nutriţionistul a sugerat de asemenea diversificarea dietei, astfel încât aportul de proteine să provină şi din alte surse: peşte, pui, fasole, linte.

Pe vegetarieni însă acest sfat nu îi mulţumeşte. Mai ales că se cunoaşte: după alcoolism şi fumat, consumul de carne este cea mai răspândită cauză de mortalitate în ţările din Europa, SUA, Australia.

În plus, consumul de carne nu are doar consecinţe asupra sănătăţii noastre, ci şi asupra ecosistemului în care trăim. O persoană ar putea face duş zilnic, un an de zile, cu aceeaşi cantitate de apă necesară producerii unui singur kilogram de carne.

Păşunile pentru vite ocupă deja o treime din suprafaţa cultivabilă a planetei. Din 1970, mai mult de 20 milioane de hectare de păduri tropicale au fost transformate în păşuni pentru vite.

Pe aceeaşi suprafaţă de pământ necesară producerii unui kilogram de carne ar putea fi recoltate în aceeaşi perioadă de timp 200 kg de roşii sau 160 kg de cartofi.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel