Sari la conținut

Mâncărime în interiorul urechii? Ce probleme de sănătate poate ascunde?

mâncărime
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Durerea de ureche

Mâncărime în interiorul urechii? Te scarpini până ajungi să te zgârii? Tuturor persoanelor, indiferent de vârstă li s-a întâmplat ca la un moment dat să se se confrunte cu această senzație.

Indiferent de cauza mâncărimii, nu este niciodată o idee bună să vă introduceți obiecte în urechi. Puteți să vă deteriorați urechea internă, inclusiv oasele minuscule care vă ajută să auziți.

Unele motive pentru senzația de mâncărime a urechilor:

Acumularea de ceară. Ceara este calea corpului tău de a curăța celulele moarte ale pielii și murdăria din urechi, dar prea mult din ele poate provoca mâncărime.

Nu vă lăsați tentați să încercați să îndepărtați acumularea cu un tampon de bumbac. Acesta împinge ceara mai adânc în interior, unde se poate bloca. În schimb, încercați picături pentru urechi fără prescripție medicală care topesc ceara. Dacă acest lucru nu ajută, consultați-vă medicul. Medicii pot folosi un instrument special pentru a îndepărta în siguranță ceara acumulată.

Dar nu exagera. Urechile te pot mânca și dacă nu au suficientă ceară în interior.

Infecții. Mâncărimea urechilor poate fi uneori un semn al unei infecții a urechii. Bacteriile și virușii le provoacă, de obicei atunci când vă confruntați cu o răceală, gripă sau alergii.

Un astfel de exemplu este și urechea înotătorului: se poate întâmpla când apa rămâne în urechea ta după ce înoți. Prea multă umezeală uzează stratul natural de apărare al canalului urechii împotriva germenilor.

Pentru a opri mâncărimea, va trebui să tratați infecția. Unele pot dispărea singure, dar medicul dumneavoastră vă poate prescrie picături pentru urechi. Este posibil să fie nevoie să le luați de câteva ori pe zi timp de o săptămână. Alte infecții pot necesita o prescripție medicală pe bază de antibiotice.

Alergii cutanate. Pielea din urechi poate provoca mâncărimi din cauza unei reacții alergice. Un produs de înfrumusețare precum spray-ul pentru păr sau șampon ar putea fi vinovatul. La fel și produsele care au nichel, precum cerceii. Plasticul, cauciucul sau metalul pe care îl introduceți în urechi, cum ar fi căștile sau un aparat auditiv, pot provoca, de asemenea, o erupție numită dermatită de contact.

Eczeme sau psoriazis. Dacă aveți aceste afecțiuni ale pielii, este posibil să fiți predispus la mâncărimea canalelor urechii. De obicei, puteți trata aceste probleme cu picături pentru urechi. În cazurile severe, poate fi necesar să luați și pastile de steroizi.

Alergii la mancare. Dacă aveți febră sau alergie la polen, urechile vă pot mânca atunci când mâncați anumite fructe, legume sau nuci. Cunoscut sub numele de sindrom alergic oral, este posibil să observați acest lucru cel mai mult în timpul sezonului alergic.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel