luni, septembrie 26, 2022

Regenerarea naturală a ficatului. Ficatul este responsabil pentru descompunerea carbohidraților, producerea glucozei și detoxifierea organismului. De asemenea, stochează substanțe nutritive și creează bilă, care este necesară pentru a digera și a absorbi în mod corespunzător substanțele nutritive din alimente. Există multe alimente și băuturi pe care o persoană le poate consuma pentru a ajuta la protejarea ficatului.

Te-ar mai interesa: Înțepătura de albină poate fi mortală. Dr. Mihail ...

Sănătatea ficatului este vitală pentru sănătatea generală. Disfuncția hepatică poate duce la boli hepatice, tulburări metabolice și chiar diabet de tip 2.

Deși poate fi imposibil de gestionat toți factorii de risc, consumul anumitor alimente și băuturi poate contribui la promovarea sănătății ficatului.

În acest articol, vom acoperi cele mai bune alimente pentru sănătatea ficatului, efectele lor benefice pentru acest organ și unele alimente de evitat.

Alimente și băuturi de top pentru regenerarea naturală a ficatului

Unele dintre cele mai bune alimente și băuturi care sunt bune pentru regenerarea naturală a ficatului includ:

 1. Cafea

O recenzie din 2013, care apare în revista Liver International, sugerează că peste 50% din persoanele din Statele Unite consumă cafea zilnic.

Te-ar mai interesa: Declarații șocante! Dr. Streinu-Cercel rupe tăcere...

Cafeaua pare a fi bună pentru ficat, mai ales pentru că protejează împotriva unor probleme precum ficatul gras.

Analiza menționează, de asemenea, că aportul zilnic de cafea poate ajuta la reducerea riscului de boli hepatice cronice. De asemenea, poate proteja ficatul de afecțiuni dăunătoare, cum ar fi cancerul hepatic.

 1. Ovaz

Consumul de fulgi de ovăz este o modalitate ușoară de a adăuga fibre în dietă. Fibrele sunt un instrument important pentru digestie, iar fibrele specifice din ovăz pot fi utile în special pentru ficat. Ovăzul și fulgi de ovăz sunt bogate în compuși numiți beta-glucani.

Te-ar mai interesa: Cifra de destin a Reginei Elisabeta. „Doi” și „nou...

Conform unui studiu din 2017 publicat în Jurnalul Internațional de Științe Moleculare, beta-glucanii sunt foarte activi biologic în organism. Ele ajută la modularea sistemului imunitar și lupta împotriva inflamației și pot fi deosebit de utile în lupta împotriva diabetului și a obezității.

Analiza menționează, de asemenea, că beta-glucanii din ovăz par să contribuie la reducerea cantității de grăsime stocată în ficat la șoareci, ceea ce ar putea ajuta și la protejarea ficatului. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii clinice pentru a confirma acest lucru.

Te-ar mai interesa: Bolile de inimă: Factorul de risc „mai puter...

Persoanele care doresc să adauge ovăz sau fulgi de ovăz în dieta lor ar trebui să caute ovăz integral, mai degrabă decât fulgi de ovăz preambalate. Făina de ovăz preambalată poate conține materiale de umplutură precum făină sau zaharuri, care nu vor fi la fel de benefice pentru organism.

 1. Ceaiul verde

O cercetare din 2016 în revista Nutrition sugerează că ceaiul verde poate ajuta la reducerea riscului de cancer hepatic la populațiile asiatice de sex feminin.

Te-ar mai interesa: Horoscop Cristina Demetrescu, octombrie: Tensiuni ...

Este important să rețineți că ceaiul poate fi mai bun decât extractele, deoarece unele extracte pot deteriora ficatul, mai degrabă decât să-l vindece.

Cu toate acestea, studiul constată că sunt necesare mai multe cercetări.

 1. Usturoiul

Adăugarea usturoiului în dietă poate ajuta, de asemenea, la stimularea ficatului. Un studiu din 2016 care apare în revista Advanced Biomedical Research notează că consumul de usturoi reduce greutatea corporală și conținutul de grăsime la persoanele cu NAFLD, fără modificări ale masei corporale slabe. Acest lucru este benefic, deoarece supraponderalitatea sau obezitatea este un factor care contribuie la NAFLD.

 1. Fructe de pădure

Multe fructe de pădure întunecate, cum ar fi afine, zmeură și afine, conțin antioxidanți numiți polifenoli, care pot ajuta la protejarea ficatului de daune.

După cum sugerează un studiu din World Journal of Gastroenterology, consumul regulat de fructe de pădure poate ajuta, de asemenea, la stimularea sistemului imunitar.

 1. Strugurii

Studiul care apare în World Journal of Gastroenterology raportează că strugurii, sucul de struguri și semințele de struguri sunt bogate în antioxidanți care pot ajuta ficatul prin reducerea inflamației și prevenirea afectării ficatului.

Consumul de struguri întregi, însămânțați, este o modalitate simplă de a adăuga acești compuși în dietă. Un supliment de extract din semințe de struguri poate furniza, de asemenea, antioxidanți.

 1. Grapefruit

Studiul World Journal of Gastroenterology menționează, de asemenea, grapefruitul ca un aliment util. Grapefruitul conține doi antioxidanți principali: naringina și naringenina. Acestea pot ajuta la protejarea ficatului de leziuni prin reducerea inflamației și protejarea celulelor hepatice.

De asemenea, compușii pot reduce acumularea de grăsimi în ficat și pot crește enzimele care ard grăsimile. Acest lucru poate face din grapefruit un instrument util în lupta împotriva NAFLD.

 1. Alimentele vegetale în general

Un studiu din 2015, care apare în revista Medicină complementară și alternativă bazată pe dovezi, raportează că un număr mare de alimente vegetale pot fi utile pentru ficat.

Acestea includ:

 • avocado
 • banană
 • orz
 • sfeclă și suc de sfeclă
 • brocoli
 • orez brun
 • morcovi
 • legume verzi, cum ar fi varza și guliile
 • lămâie
 • papaya
 • pepene

Oamenii ar trebui să mănânce aceste alimente ca parte a unei diete întregi și echilibrate.

Alimente de evitat

În general, găsirea echilibrului în dietă va menține ficatul sănătos. Cu toate acestea, există și unele alimente și grupuri de alimente pe care ficatul le găsește mai greu de prelucrat. Acestea includ:

 • Alimente grase: acestea includ mâncăruri prăjite, fast-food. Gustările, chipsurile și nucile ambalate pot fi, de asemenea, surprinzător de bogate în grăsimi.
 • Alimente cu amidon: Acestea includ pâine, paste și prăjituri sau produse de patiserie.
 • Zahăr: reducerea zahărului și a alimentelor zaharoase, cum ar fi cerealele, produsele de patiserie și bomboanele, pot ajuta la reducerea stresului asupra ficatului.
 • Sare: Modalități simple de reducere a consumului de sare includ consumul mai puțin în afară, evitarea conservelor de carne sau a legumelor și reducerea sau evitarea cărnii și a slăninii.
 • Alcool: Oricine dorește să-și dea o pauză ficatului ar trebui să ia în considerare reducerea consumului de alcool sau eliminarea acestuia complet din dietă.

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private