marți, ianuarie 25, 2022

Mâncărurile tradiţionale de sărbători sunt, de regulă, bogate în grăsimi şi calorii. Pentru evitarea problemelor digestive, nutriţioniştii recomandă limitarea „avântului culinar al sărbătorilor” printr-o alimentaţie ponderată.

„Toată lumea pofteşte la mâncărurile româneşti tradiţionale, însă trebuie să se limiteze la câte puţin din fiecare, puţin alcool şi grăsimi”, recomandă Eduard Adamescu, nutriţionist la Cabinetul „Calea Moşilor” din Bucureşti.

Te-ar mai interesa: Măsurile împotriva virusului, o aberație. Autorită...

Primii vizaţi sunt cei care au ţinut post. Trebuie să evite o masă abundentă, bogată în grăsimi.     

Ouă, carne şi alcool înseamnă probleme digestive

Dacă mâncaţi ponderat şi nu aglomeraţi toate preparatele la o masă nu veţi avea probleme din cauza digestiei îngreunate.

În schimb, dacă mâncaţi drob, ouă, ciorbă de miel şi prăjituri, în cantităţi mari şi toate la o masă, combinate cu alcool, veţi avea de suferit. „Din ouă şi carne în combinaţie cu alcool apar probleme digestive, pornind de la indigestie până la pancreatită acută”, avertizeză Eduard Adamescu.

Te-ar mai interesa: Horoscop 24-30 ianuarie. Astrolog: Săptămâna este ...

Două ouă roşii, 150 de grame de friptură şi o prăjitură

Mai exact, ar trebui ca la masa de dimineaţă să fie suficiente două ouă, o felie de drob şi una de cozonac.

„Drobul e bun pentru că el conţine multă verdeaţă care compensează faptul că e făcut din măruntaie. Îl puteţi consuma la micul dejun. Nu exageraţi cu ouăle. Sunt suficiente două pe zi”, este sfatul nutriţionistului Eduard Adamescu.

Te-ar mai interesa: Anunț de ultimă oră despre tratamentul Pavloxid de...

La prânz, puteţi mânca o ciorbă de miel, o friptură cu salată şi garnitură şi eventual un desert, alături de un pahar de vin.

„Ciorba de miel e bună mai ales dacă e făcută cu borş, verdeaţă şi nu e foarte grasă. Friptura de miel nu trebuie să aibă mai mult de 150 de grame porţia. Eu recomand să fie consumată cu salată sau garnitură”, mai sfătuieşte medicul Eduard Adamescu.

Te-ar mai interesa: IPS Teodosie, 3 amenzi pentru CARANTINĂ. Cum se ap...

Rolul salatei şi al garniturii este de a echilibra o masă şi în acelaşi timp de a reduce numărul de calorii şi cantitatea de grăsimi a alimentelor tradiţionale consumate. Masa de seară nu trebuie să fie din nou un festin. Pentru cină rezervaţi-vă ceva uşor, eventual o friptură rece cu salată şi renunţaţi la dulciuri.

Carnea de miel prăjită produce arsuri la stomac

Pentru ca digestia să se facă fără probleme, specialiştii în nutriţie recomandă să consumaţi carne de miel cât mai slabă şi să o preparaţi fie la grătar, fie la cuptor pentru a-şi păstra calităţile nutritive.

Te-ar mai interesa: Planta care poate „reduce semnificativ” zahărul di...

„Evitaţi prăjelile, din cauza compuşilor toxici şi aportului caloric mare. Spre deosebire de carnea preparată la grătar, cea prăjită îşi păstrează o mare parte din grăsime, fiind un stimulent al secreţiei de suc gastric care provoacă arsuri sau dureri de stomac”, explică nutriţionistul Eduard Adamescu.

După ce aţi savurat această masă copioasă, faceţi o plimbare de o jumătate de oră, pentru a arde din calorii şi grăsimi.

Fără excese pentru cei cu boli cronice Bolnavii de diabet, cei care au afecţiuni cardiace, dar şi cei care au antecedente de boli digestive (hepatită, ulcer) nu trebuie să uite de recomandările de dietă pe care le respectă şi în zilele obişnuite.

„Bolnavii cronic trebuie să fie şi mai atenţi la alimente în zilele de sărbătoare. Nu le este interzis să mănânce produse tradiţionale, însă nu trebuie depăşite limitele”, atenţionează nutriţionistul Eduard Adamescu.

„Drobul de miel este bun deoarece conţine foarte multă verdeaţă, care compensează faptul că e făcut din măruntaie. E indicat să-l consumaţi la micul dejun. Aveţi grijă să nu exageraţi cu ouăle. Sunt suficiente doar două pe zi.”,
EDUARD ADAMESCU, nutriţionist

Atenţie la alergiile şi intoleranţa la ouă

Mare atenţie, în aceste zile, trebuie să aibă cei care suferă de alergie la ouă. Ei ar trebui să se ferească de acest aliment chiar şi de Paşte. Printre cei care nu trebuie să consume multe ouă sunt şi cei cu intoleranţă (ce poate fi temporară) la acest produs.

„Persoanele care au intoleranţă la ouă nu trebuie să mănânce în exces pentru că vor face urticarie. Dacă, de obicei, exces înseamnă două ouă pe zi, de Paşte este permis câte un ou la fiecare masă”, explică Ioana Pedestru, medic primar ORL cu competenţă pe alergologie la Spitalul Colţea, din Capitală.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri

Stiri Calde (citeste aici)

spitale private