Din cuprinsul articolului
Nu este neobișnuit să mănânci noaptea târziu. Poate că plecați de la un concert sau de la un spectacol de comedie și aveți poftă de niște tacos, sau vă mulțumiți cu orice este deschis. De obicei, mâncarea pe care o consumați seara târziu, sau chiar ca o gustare la miezul nopții, nu este cea mai sănătoasă. Având în vedere noile cercetări care afirmă că mâncatul târziu în noapte poate avea efecte secundare nedorite, ar trebui să vă regândiți obiceiurile de a mânca târziu în noapte.
Studiul impactului mâncatului târziu în noapte
Autorii studiului au declarat că au analizat trei factori cheie asociați cu riscul de obezitate și reglarea greutății în timpul studiului. Acești trei factori au inclus:
- Cheltuielile energetice (calorii arse)
- Apetitul
- Modificări moleculare în țesutul adipos
Pentru a face acest lucru, 16 participanți supraponderali sau obezi au urmat două programe de masă. Primul program a fost un „program de masă timpurie”. Al doilea a fost exact același program, doar că totul a fost cu patru ore mai târziu. Oamenii au mâncat la ora 17.00 pentru primul program și la ora 21.00 pentru al doilea program.
În timpul ambelor seturi de programe de masă, participanții și-au notat nivelul de foame, au dat probe de sânge și li s-au măsurat temperatura și cheltuielile energetice. Autorii studiului au colectat, de asemenea, date din țesutul adipos (grăsimea corporală) al unor participanți. De asemenea, aceștia au fost foarte atenți să elimine orice variabile compuse cu protocolul, inclusiv ceea ce au mâncat participanții și programele de somn.
Ce a constatat cercetarea?
După analizarea rezultatelor studiului, autorii au concluzionat că mâncatul târziu este legat de riscul de obezitate, în special la persoanele care sunt deja supraponderale sau obeze. Atunci când participanții au urmat programul de masă mai târziu, aceștia s-au trezit mai înfometați, au fost mai puțin eficienți în arderea caloriilor și au avut țesut adipos care a prezentat o creștere a creșterii grăsimilor. Mâncatul cu patru ore mai târziu face o mare diferență în ceea ce privește nivelul de foame, modul în care o persoană arde caloriile după masă și modul în care o persoană stochează grăsimea.
Deoarece cercetarea a inclus doar participanți supraponderali sau obezi, autorii studiului afirmă că sunt necesare cercetări suplimentare. Sunt necesare alte studii pentru a vedea dacă rezultatele s-ar aplica la o populație mai mare. Cu toate acestea, având în vedere că mâncatul târziu în noapte poate perturba somnul și provoca creșteri ale glicemiei, merită să evitați acest lucru dacă puteți face ceva.
Dacă mâncați seara târziu sau dacă mâncați frecvent o gustare înainte de culcare, poate ar fi bine să renunțați la acest obicei. În mod ideal, ar trebui să luați cea mai mare masă la mijlocul zilei pentru prânz și să mâncați o cină mai ușoară. În acest fel, organismul are mai mult timp la dispoziție pentru a digera alimentele pe care le consumați. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina exact ce efecte are asupra organismului mâncatul târziu. Acest studiu a confirmat pur și simplu faptul că ar trebui să evitați mesele mari și opțiunile nesănătoase târziu în noapte.