Sari la conținut

Manichiura la salon, pericol de cancer. Ce a pățit o femeie după ce și-a făcut unghiile

Sursă: Unsplash

O femeie din California a făcut cancer de piele după ce s-a tăiat în timpul unei ședințe de manichiură. Acum, ea și medicul ei încearcă să facă povestea vizibilă ca o lecție despre modul în care viteza și perseverența în căutarea unui tratament pot face ca acest tip de cancer (carcinom cu celule scuamoase) să fie complet vindecabil.

„Ea m-a tăiat”

După cum explică publicația de știri medicale Medscape, totul a început cu o tăietură profundă. „M-a tăiat”, a spus Grace Garcia, în vârstă de 50 de ani, amintindu-și incidentul din 2021. „Nu a fost doar o tăietură obișnuită a cuticulei: m-a tăiat adânc și a fost una dintre primele dăți când mi s-a întâmplat”.

Garcia urma să-și facă unghiile, așa cum o făcea în mod regulat timp de 20 de ani, dar de data aceasta se dusese într-o altă unitate, deoarece nu reușise să obțină o programare la salonul ei de încredere. Spune că nu-și amintește dacă tehnicianul a deschis pachetul cu instrumente noi de unică folosință.

Femeia a aplicat un antibiotic, dar rana nu se vindecase după câteva zile. În cele din urmă, pielea s-a închis, dar s-a format un nodul întunecat la locul rănii.

„Persistența ei a salvat-o de la pierderea unui deget”

Inițial, medicul ei a crezut că este o bătătură, deși acesta era localizat pe degetul ei inelar (care nu este folosit în mod normal pentru scris).

Așa că, în momentul în care leziunea s-a transformat într-un neg, s-a întors la medic și a mers la un dermatolog. Atunci a fost efectuată o biopsie a țesutului.

Carcinomul cu celule scuamoase este un tip comun de cancer de piele. Are multe cauze, iar cel al lui Garcia este atât comună, cât și foarte rară: infecția cu papilomavirusul uman sau HPV. Este un agent patogen care infectează milioane de oameni în fiecare an, dar nu este o cauză comună a cancerului de piele.

„Este foarte rar din mai multe motive”, explică Teo Soleymani, medic dermatolog citat de Medscape. „În general, tulpinile care cauzează cancer din punct de vedere al HPV tind să fie transmise sexual. În acest caz, Garcia a suferit o rană, care a devenit punctul de intrare”.

Pe de altă parte, spune el, „prognosticul este în întregime dictat de cât de repede este detectată problema și sunt adesea complet vindecabile. Persistența lui Garcia a salvat-o probabil de a fi nevoită să amputeze un deget”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel