Sari la conținut

Manifest pentru menopauză. Ce ar trebuie să știe orice femeie?

menopauza

Menopauza, deși suntem în anul 2020, este considerat un subiect tabu. Un studiu din 2017 ne dezvăluie că 51% din populația feminină din țara noastră are peste 51 de ani, ceea ce înseamnă că trebuie să avem o educație în ceea ce privește acest proces metabolic ce are loc în corpul femeii.

„Instalată după vârsta de 50 de ani, menopauza este percepută de unele femei ca o trecere lină către anii senectuţii, în timp ce de altele – ca o furtună hormonală căreia îi fac faţă cu greu. În cabinetele medicilor ajung însă în ultimii ani şi femei în cazul cărora menopauza s-a instalat mult mai devreme, sub 40 de ani, la o vârstă la care unele îşi programaseră să devină mame. Şi într-un caz, şi în celălalt există tratamente. ”  ne spune dr. Bogdan Slăbescu, medic primar endocrinolog.

“Menopauza este asociată cu bătrâneţea şi cumva, cu ultima etapă de viaţă, aşa că nu prea sunt persoane dornice să comunice lucrul acesta despre ele. Este deopotrivă un lucru intim, dar care, după părerea mea, merită să fie cât mai cunoscut. Menopauza vine la pachet şi cu probleme de sănătate, cu boli asociate, cu o înfăţişare mai puţin atrăgătoare, iar lucrurile acestea, din păcate nu interesează pe nimeni. Femeile ajung inevitabil în această etapă, însă fără să fie pregătite, de aceea mi se pare foarte important ca ele să ştie ce “le aşteaptă”, să adopte încă din tinereţe un stil de viaţă sănătos, să facă sport, să se preocupe de îngrijire… pentru că toate acestea vor conta enorm.”, este opinia Danei Sota expert în beauty de peste 20 de ani.

Este important să știm că dacă pe vremea bunicilor noastre, menopauza se instala în jurul vârstei de 50 – 55 de ani, astăzi acest proces biologic își face simțită prezența chiar și în jurul vârstei de 45 – 50 de ani. Pe lânga lipsa unei educații adecvate în acest sens, mai nou, femeile aflate la menopauză se confruntă și cu presiunea psihologică venită din partea societății.

Cu această ocazie, Dana Sota, s-a deschis și a scris un decalog pentru toate femeile ajunge în acest prag al vieții. Acesta menționează importanța informațiilor corecte vis-a-vis de acest subiect. Atât medicul de familie, cât și medicii specialiști ne pot oferi informații în acest sens, astfel încât trecerea să devină una mai ușoară.

Pe lângă informare, un rol extrem de important îl joacă și un stil de viață sănătos, care poate fi abordat chiar din tinerețe, lucru ce se va reflecta și mai târziu.

Prin schimbările hormonale nu trebuie să treci singură, ci un sprijin real poate fi partenerul tău, alături de care poți vorbi acest subiect. Este extrem de important ca partenerul să știe ce se întâmplă cu tine și cu corpul tău, pentru a gestiona situația într-un mod cât mai armonios posibil.

Chiar dacă am trecut un anumit prag al vârstei, nu înseamnă că trebuie să renunțăm la placerile noastre, ci dimpotrivă. Trebuie să continuăm sau să descoperim lucruri care ne fac fericite și care ne aduc o stare de liniște și de bucurie.

Chiar dacă ai atins un anumit prag al vârstei, nu înseamnă că trebuie să te pui pe un plan secund, ci trebuie să ai grijă în continuare de tine pentru a te simți feminină și bine în piela ta.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel