Sari la conținut

Marcel Ciolacu: E imoral și ilegal ca firmele să ceară bani pensionarilor în schimbul adeverințelor de care au nevoie la recalculare

Recalcularea pensiei
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că unele firme de arhivare încearcă să profite de situația recalculării pensiilor. Ciolacu a subliniat că stabilirea unui preț maxim pentru copiile de arhivă necesare pensionarilor este „ilegală și imorală” și a subliniat necesitatea sancționării celor responsabili.

„Se finalizează în aceste zile procedura prin care pensionarii vor primi acasă deciziile de recalculare a pensiilor. Am observat că anumite firme de arhivare încearcă să exploateze această situație, stabilind prețuri maxime pentru copiile de arhivă de care au nevoie pensionarii. Un astfel de comportament este ilegal și imoral, iar cei responsabili trebuie sancționați conform legii,” a declarat Ciolacu la începutul ședinței de Guvern.

Consiliul Concurenței a lansat o investigație pentru a verifica o posibilă înțelegere între companiile care furnizează servicii de arhivare, privind fixarea prețurilor.

Conform unui comunicat emis marți, autoritatea de concurență are indicii că unele firme din acest sector și-au coordonat comportamentul comercial prin accesul la informații sensibile (tarife, cheltuieli indirecte și marje de profit), cu implicarea Patronatului Întreprinderilor de Arhivare Fizică și Electronică din România (PIAFER).

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a furnizat unele dintre indiciile care au condus la inițierea investigației, precizează sursa citată.

În acest context, au fost realizate inspecții inopinate la sediile PIAFER și ale companiilor Arhivatorul CBMS SRL, Danielle Digital SRL, Viltehnica SRL, Stefadina Comserv SRL, Uberum SRL, SDA – Servicii De Depozitare Și Arhivare SRL și Global Archive Management SRL.

„Aceste inspecții inopinate, autorizate de Curtea de Apel București, sunt necesare pentru obținerea tuturor informațiilor și documentelor relevante. Efectuarea lor nu reprezintă o antepronunțare privind vinovăția companiilor,” au subliniat reprezentanții autorității, potrivit digi24.ro.

Dacă Consiliul Concurenței constată încălcarea regulilor de concurență, companiile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri. Totuși, firmele care cooperează cu autoritatea de concurență prin programul de clemență pot obține imunitate sau reduceri substanțiale ale amenzilor.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel