marți, ianuarie 31, 2023

Mare atenție când beți lapte expirat! Un medic gastroenterolog a lansat un avertisment pentru cei care beau lapte expirat. Acesta spune cât este de periculos.

Spre deosebire de brânză, să bei o porție de lapte stricat de câteva săptămâni nu este o idee bună.

De ce se strică laptele?
„Laptele se încheagă în parte din cauza bacteriilor”, spune medicul gastroenterolog și internist Niket Sonpal, MD. „Chiar dacă laptele este pasteurizat, există încă o anumită cantitate de bacterii din lapte rămase în urmă care vor face ca în cele din urmă laptele să se strice și să se coaguleze.”

Te-ar mai interesa: Ce boli ascunde un metabolism lent? Semnele la car...

Potrivit unei cercetări din 2018 publicată de Journal of Dairy Science, acest lucru se datorează faptului că bacteriile continuă să se dezvolte chiar și după ce laptele a fost pasteurizat și îmbuteliat. Laptele se va strica oricum, dar puteți încetini procesul prin depozitarea cutiei de carton la o temperatură cuprinsă între 38°F și 40°F, potrivit wellandgood.com.

Care sunt riscurile consumului de lapte stricat?
„În mod obișnuit, dacă ingerați suficient lapte stricat, acesta poate avea un efect foarte, foarte rău asupra tractului gastrointestinal”, spune Dr. Sonpal. Așadar, în funcție de cantitatea de lapte expirat pe care ai băut-o, simptomele tale pot include vărsături, crampe și diaree pentru o perioadă de timp de la câteva ore la câteva zile, spune gastroenterologul.

Te-ar mai interesa: Pericolul ascuns din conservele de ton! Medic: Imp...

Ce trebuie să fac dacă am băut lapte stricat?
Cazurile ușoare de toxiinfecție alimentară trec de obicei de la sine în timp util. Dr. Sonpal recomandă să vă asigurați că vă mențineți hidratat pentru ca rinichii dvs. să nu aibă de suferit. În acest caz, ar trebui să mergeți la un serviciu de urgență sau la cabinetul medicului dumneavoastră, pentru ca acesta să vă poată menține hidratat cu lichid intravenos.

Te-ar mai interesa: Horoscop 31 ianuarie 2023. Astrolog: Trebuie să al...

În plus, dacă vă confruntați cu diaree după ce ați băut lapte stricat, Maeng spune să nu luați niciun medicament antidiareic. „Dacă faceți acest lucru, veți încetini eliminarea bacteriei din sistemul dumneavoastră”, avertizează ea.

Ce bacterii se găsesc în laptele stricat?
Principalul motiv pentru care laptele stricat poate fi atât de dureros pentru intestine (la propriu) se datorează bacteriilor care se găsesc în el. Dr. Sonpal notează că atât salmonela, cât și E. coli au fost găsite în laptele pasteurizat.

Te-ar mai interesa: Cătălin Scărlătescu, momente cumplite la „America ...

Ceea ce înseamnă că, dacă vă îmbolnăviți după ce ați înghițit un pahar, nu strică să mergeți la cabinetul medicului, pentru orice eventualitate. Și ca regulă de bază, nu recomandă niciodată să bei lapte care nu a fost pasteurizat – indiferent de vârstă.

Poți să bei lapte stricat și să nu te îmbolnăvești?
Dacă bei doar o înghițitură sau două, Maeng spune că este posibil să nu reacționezi, deoarece primul tău instinct a fost probabil să îl scuipi imediat. Dacă ar fi să bei efectiv laptele stricat – chiar și o ceașcă mică sau ceea ce amesteci cu cerealele – este puțin probabil să nu te îmbolnăvești din cauza lui, potrivit wellandgood.com.

Te-ar mai interesa: Simptome neobișnuite care pot indica o boală gravă...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private