Sari la conținut

Mare atenție la aceste simptome! Insuficiența cardiacă vă poate pune viața în pericol

sanatatea inimii
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Medicii cardiologi nu consumă aceste alimente populare

Din cuprinsul articolului

Insuficiența cardiacă, numită uneori „insuficiență cardiacă congestivă”, apare atunci când mușchiul inimii nu pompează sângele așa cum ar trebui.

Când se întâmplă acest lucru, sângele deseori revine și lichidul se poate acumula în plămâni, provocând dificultăți de respirație.

Anumite afecțiuni ale inimii, cum ar fi arterele îngustate(boala arterelor coronare) sau hipertensiunea arterială, lasă progresiv inima prea slabă pentru a umple și pompa sânge în mod corespunzător.

Tratamentul adecvat poate îmbunătăți semnele și simptomele insuficienței cardiace și poate ajuta unii oameni să trăiască mai mult.

Schimbările stilului de viață, cum ar fi scăderea în greutate, exercițiile fizice, reducerea sării (sodiului) din dieta dvs. și gestionarea stresului vă pot îmbunătăți calitatea vieții.

Cu toate acestea, insuficiența cardiacă poate pune viața în pericol. Persoanele cu insuficiență cardiacă pot avea simptome severe, iar unii pot avea nevoie de un transplant de inimă sau de un dispozitiv de asistență ventriculară.

O modalitate de a preveni insuficiența cardiacă este prevenirea și controlul afecțiunilor care o pot provoca, cum ar fi boala coronariană, hipertensiunea arterială, diabetul și obezitatea.

Simptome

Insuficiența cardiacă poate fi constantă (cronica) sau poate începe brusc (acută).

Unele dintre semnele și simptomele insuficienței cardiace pot fi:

  • Dificultăți de respirație în timpul activității sau când vă culcați
  • oboseală și slăbiciune
  • Umflarea picioarelor, gleznelor și picioarelor
  • Bătăi rapide sau neregulate ale inimii
  • Tuse sau respirație șuierătoare constantă cu mucus alb sau roz cu tentă de sânge
  • Umflarea zonei abdominale (abdomen)
  • Creștere foarte rapidă în greutate datorită acumulării de lichide
  • Greață și lipsă de poftă de mâncare
  • Dificultate de concentrare sau mai puțină vigilență
  • Durere în piept dacă insuficiența cardiacă este cauzată de un atac de cord

Cauze

Insuficiența cardiacă se dezvoltă adesea după ce alte tulburări au afectat sau au slăbit inima. Cu toate acestea, insuficiența cardiacă poate apărea dacă inima devine prea rigidă.

În insuficiența cardiacă, camerele principale de pompare ale inimii (ventriculii) pot deveni rigide și pot să nu se umple corespunzător între bătăi.

La unii oameni, mușchiul inimii poate fi deteriorat și slăbit. Ventriculii pot deveni atât de întinși încât inima nu poate pompa suficient sânge prin corp.

În timp, inima nu mai poate ține pasul cu cerințele normale de pompare a sângelui în restul corpului.

Medicul dumneavoastră poate determina cât de bine pompează inima dumneavoastră măsurând cantitatea de sânge care este pompată cu fiecare bătaie (fracția de ejecție).

Fracția de ejecție este utilizată pentru a clasifica insuficiența cardiacă și pentru a determina tratamentul. Într-o inimă sănătoasă, fracția de ejecție este de 50% sau mai mare, ceea ce înseamnă că mai mult de jumătate din sângele care umple ventriculul este pompat cu fiecare bătaie.

Cu toate acestea, insuficiența cardiacă poate apărea chiar și cu o fracție de ejecție normală. Acest lucru se întâmplă dacă mușchiul inimii devine rigid din cauza unor tulburări precum hipertensiunea arterială.

Insuficiența cardiacă poate afecta partea stângă (ventriculul stâng), partea dreaptă (ventriculul drept) sau ambele părți ale inimii. Insuficiența cardiacă începe de obicei pe partea stângă, în special ventriculul stâng, care este camera principală de pompare a inimii.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel