vineri, iunie 2, 2023

Mare atenție la detergenți! Cristina Safta, medic dermatolog, a explicat cum pot ajunge detergenții să ne îmbolnăvească. Iată de ce este important să verifici etichetele produselor!

„Atunci când mergem la cumpărături trebuie să fim atenţi la ceea ce cumpărăm. Vorbim aici despre parfumurile artificiale pe care le găsim și le simțim o bună perioadă de timp după ce s-a terminat ciclul de spălare. Ele sunt în top cinci ingrediente alergizante pentru piele.

Te-ar mai interesa: Avertisment pentru DIABETICI: atenție la ACEST „ef...

Acestea pot provoca dermatite de contact, pot fi iritante sau să ne afecteze inclusiv respirator, să ne declanșeze crize de asm.

În ceea ce priveşte ingredientele, o să găsim foarte frecvent pe etichete sodium lauret sulfat. Este un derivat din sodiu lauril sulfat și este foarte dăunător. De ce? În procesul tehnologic de obținere este implicat și dioxanul, un alt ingredient foarte riscant, care ne predispune la apariția de cancere.”, a spus medicul Cristina Safta, miercuri, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate cu Andreea Cigolea de la Antena 3 CNN.


Atenție la înălbitori

„Trebuie să fim atenţi şi la înălbitori, care pot să fie sintetici. Hipocloritul derivat din clorul bine cunoscut este la fel de dăunător. E bine să încercăm să înlocuim aceşti detergenţi cu produse lipsite de ingrediente toxice și iritante, fără parfumuri sau cu parfumuri derivate din natură, poate cu uleiuri esențiale, dacă nu ne știm alergici la ele.

Te-ar mai interesa: Ce simți când ți se înfundă arterele. Semne de ala...

De exemplu, există înălbitori optici. Păcălesc ochiul în sensul în care avem impresia că hainele, după spălare, sunt mai luminoase, au culori mai intense, însă rămân pe pielea noastră și pot să producă în organism dezechilibrele hormonale destul de mari.

Foarte multe dintre femei suferă de acnee adulte. Nu e neapărat ceva normal sau pe care îl întâlneam acum zeci de ani. Problemele hormonale tiroidiene la fel. Avem foarte multe hipotiroidii și să nu uităm de rata foarte mare de infertilitate din zilele noastre, care este probabil cauzată într-o oarecare măsură și de acești detergenți.

Te-ar mai interesa: 8 afecțiuni psihiatrice neobișnuite de care probab...

Totodată, atunci când spălăm vase sau folosim produse de curățare pentru baie, pentru bucătărie, acestea sunt foarte iritante, distrug bariera de apărare a pielii și atunci mă irit, mă roșesc, mă ustură, mă mănâncă.

Există și dermatite de contact alergice care îmi declanșează în organism un fenomen alergic. Apar ca niște erupții. Apar și bășicuțe cu lichid, care trec în 2-3 săptămâni.

Te-ar mai interesa: Cea mai puternică rugăciune pentru copii. Orice ma...

Să spălăm hainele în cât mai multe clătiri

Pentru a evita toate acestea să încercăm să spălăm hainele în cât mai multe clătiri pentru a elimina reziduurile care pot să rămână în țesături.

Săpunul de casă e poate o alternativă mai naturală, să ne gândim că este mai natural, însă are la bază sodă caustică.

Cât despre creme sau geluri de duși, o să generalizez. Sunt trei piloni principali pe care trebuie să-i evităm. Alcoolul care distruge bariera lipidică a pielii. Parfumurile, la fel, e bine să fie cât mai naturale sau certificate ca fiind hipoalergenice. Parabenii care sunt, de fapt, niște conservanți care ajută la stabilizarea ingredientelor din produse. Sunt toxici și ei.

Te-ar mai interesa: Alimente care scad tensiunea arterială. Ce ar treb...

De reţinut este că produsele curate au o perioadă de folosire mult mai restrânsă. Poate trei luni. Deci cel mai bine să citim ingredientele înainte de a achiziţiona orice produs.”, a mai spus medicul dermatolog.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private