Sari la conținut

Mare atenție la spray-urile nazale! Un bărbat a murit după ce le-a folosit

Mulți oameni apelează la un spray decongestionant nazal medicamentos pentru a oferi o ușurare rapidă a nasului înfundat și care curge. Acesta poate reduce inflamația și elimina rapid mucusul din căile nazale.

De fapt, aceste produse funcționează adesea atât de bine încât oamenii sunt tentați să le folosească prea mult timp. Dacă folosiți un spray nazal decongestionant medicamentos pentru mai mult de 3 zile la rând, puteți dezvolta rinită medicamentoasă de rebound (RM) atunci când vă opriți. Această afecțiune poate provoca congestia prelungită a sinusurilor. În timp, poate chiar să vă afecteze căile nazale.

Nu ar trebui folosite mai mult de o săptămână

Potrivit NHS, acestea sunt, în general, sigure și nu ar trebui folosite mai mult de o săptămână la rând.

Dr. Matthew Calcasola, medic-șef la Get A Drip, a avertizat că utilizarea excesivă a acestor spray-uri nazale pentru o perioadă prea lungă de timp poate, de fapt, să agraveze congestia și senzația de înfundare în loc să o prevină – acest lucru se numește „congestie de revenire”, cunoscută și sub numele de rinită medicamentoasă.

Expertul a explicat: „Spray-urile decongestionante acționează prin micșorarea vaselor de sânge din pasajele nazale. Acest lucru reduce inflamația din nas și vă ajută să respirați mai ușor.

„Cu toate acestea, atunci când medicamentul dispare, vasele de sânge nazale se umflă din nou, provocând o congestie imediată de retragere. Acest simptom de sevraj face ca pentru unii utilizatori să fie dificil să renunțe la spray-urile nazale după trei zile de utilizare recomandată.”

Iritația și congestia cauzate de utilizarea excesivă a spray-urilor nazale pot provoca sângerări nazale și pot afecta grav calitatea somnului.

Acest lucru poate duce la scăderea productivității, la o concentrare slabă, la compromiterea performanțelor cognitive și la o slabă reglare emoțională, interferând cu viața de zi cu zi, a explicat medicul, potrivit Mirror.

„Utilizatorii dezvoltă o toleranță la spray-urile nazale decongestionante în timp. Aceasta înseamnă că trebuie să ia cantități din ce în ce mai mari pentru a obține efectul dorit. Retragerea de la spray-urile nazale poate provoca, de asemenea, dureri de cap neplăcute, neliniște și anxietate”, a mai spus medicul.

Dependența de spray-uri nazale

Atunci când oamenii devin dependenți de spray-urile nazale decongestionante, acestea pot duce la efecte secundare negative, inclusiv:

  • Gât uscat și iritat
  • Senzații de înțepături sau arsuri în nas
  • Dificultate în a adormi sau a rămâne adormit
  • Senzație de neliniște sau agitație
  • Greață
  • Amețeli
  • Dureri de cap.

Acest lucru vine în contextul în care un bărbat a suferit o infecție pulmonară după ce a folosit un decongestionant obișnuit cu mentol de cinci până la 20 de ori pe zi timp de peste doi ani.

Bărbatul suferea de pneumonie lipoidă

Potrivit BMC Pulmonary Medicine, medicii din China au descoperit că bărbatul suferea de pneumonie lipoidă după ce a prezentat simptome asemănătoare gripei, cum ar fi temperatură, tuse și o senzație de apăsare în piept.

Boala pulmonară, care apare atunci când particule de grăsime pătrund în plămâni, poate fi mortală dacă nu este depistată și tratată rapid.

De asemenea, el era purtător al unei infecții secundare, cunoscută sub numele de micobacterie – atunci când micobacteriile pătrund în organism, pot provoca leziuni ale pielii, infecții ale țesuturilor moi și probleme pulmonare grave.

Cercetătorii au spus că picăturile nazale care conțin ulei s-au acumulat în plămânii lui, ceea ce a dus la inflamații și la afectarea plămânilor.

Iar infecția a fost o complicație rară a pneumoniei.

Dr. Calcasola recomandă utilizarea unor alternative mai blânde, nemedicamentoase, cum ar fi spray-ul salin, înainte de a apela la spray-uri nazale decongestionante.

Spray-ul salin poate fi folosit zilnic fără a avea un efect de revenire a congestiei nazale sau daune suplimentare cauzate țesutului nazal.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel