marți, octombrie 4, 2022

Mare grijă la pastile: Pericolele din spatele analgezicelor. Cu toții tratăm diverse dureri cu antiinflamatoare, dar ne putem pune sănătatea în pericol.

Cele mai frecvent utilizate analgezice (AINS) din lume, pe care le luăm cu toții în cazul diferitelor dureri, sunt medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene

Deși reduc durerea temporar, acestea pot crește riscul de insuficiență cardiacă cu aproape 20 %. Acest risc crește odată cu cantitatea de AINS pe care o persoană o ia.

Te-ar mai interesa: Profită de Revelion să îți faci plinul de sănătate...

Un studiu din martie 2018 asupra utilizatorilor de AINS a constatat că 11% dintre persoanele care iau ibuprofen și 4% dintre utilizatorii de AINS non-ibuprofen au depășit limita zilnică de doză.

Depășirea dozei recomandate a avut loc în 9,1 % din zilele de utilizare. AINS sunt un tip de medicamente antiinflamatoare care sunt disponibile fără rețetă și sunt foarte frecvent luate pentru durere.

AINS au devenit binecunoscute pentru legătura lor cu sângerarea stomacului, dar acum chiar și FDA și-a întărit avertismentul general privind AINS.

AVC și atac de cord

Trebuie să se știe că AINS provoacă un risc crescut de atac de cord și accident vascular cerebral, în special în doze mai mari. De altfel, medicii sunt îngrijorați de ceva timp de faptul că AINS ar putea juca un rol în insuficiența cardiacă, deoarece determină consumatorii să rețină sodiu.

Te-ar mai interesa: Nu te-ai fi găndit că acest aliment duce la Alzhei...

Un studiu publicat în British Medical Journal arată că AINS cresc riscul de insuficiență cardiacă cu un alarmant scor de 19%. Riscul crește direct odată cu cantitatea de AINS administrată.

Acest studiu s-a bazat pe analiza istoricului medical a milioane de pacienți din patru țări europene (Olanda, Italia, Germania și Regatul Unit), analizând riscul de internare în spital pentru insuficiență cardiacă și utilizarea a 27 de AINS individuale.

Te-ar mai interesa: Ce se întâmplă dacă mănânci gutui zilnic. Benefici...

Cercetătorii au descoperit că utilizarea curentă a oricărui AINS a fost asociată cu o creștere de 19% a riscului de internare la spital pentru insuficiență cardiacă.

În general, studiul a constatat că 7 AINS tradiționale și doi inhibitori ai COX-2, în special, au condus la un risc crescut de insuficiență cardiacă.

Cinci AINS în special au fost legate de un risc crescut semnificativ de internare pentru insuficiență cardiacă:
– Diclofenac
– Ibuprofen
– indometacina
– Ketorolac
– Naproxen
– Nimesulid
– Piroxicam
Când diclofenac, indometacin, piroxicam, etoricoxib și rofecoxib au fost administrați în „doze foarte mari” (adică două sau mai multe doze zilnice), riscul de insuficiență cardiacă s-a dublat.

Ulcere și sângerări interne

Toate AINS au același efect secundar cel mai răspândit – deteriorarea tractului gastrointestinal, care nu înseamnă doar stomacul. Include și posibile amenințări la adresa esofagului și a intestinului subțire.
Potrivit medicului gastroenterolog Byron Cryer, purtător de cuvânt al Asociației Americane de Gastroenterologie, mai mult de jumătate din toate ulcerele hemoragice sunt cauzate de AINS.
Aspirina este singurul AINS care inhibă coagularea sângelui pentru o perioadă prelungită de timp (patru până la șapte zile), motiv pentru care mulți medici o recomandă pentru prevenirea cheagurilor de sânge care provoacă infarct miocardic și accident vascular cerebral.
Deși poate avea succes în reducerea cheagurilor de sânge, aspirina este un AINS care este cunoscut în special pentru cauza sângerării gastro-intestinale și ulcere. Oricine poate dezvolta un ulcer gastric în timp ce ia AINS. Da, așa este – oricine, noteaza naturavindecatoare.ro.
Având peste 60 de ani, fumând țigări, având multiple probleme medicale sau având antecedente familiale de ulcere vă expun și mai mult la un risc și mai mare de a experimenta sângerare la stomac, unul dintre numeroasele pericole ale AINS.
Utilizarea pe termen lung sau în doze mari de AINS poate duce la dezvoltarea de ulcere în intestin. Acestea sunt cunoscute sub denumirea de ulcere peptice. Ulcerele peptice se formează deoarece acțiunea AINS blochează enzima COX-1 să protejeze mucoasa stomacului.

Insuficiență renală și alergii

Potrivit studiilor, administrarea de AINS pe termen lung poate afecta și rinichii ducând la insuficiențe renale grave. De asemenea, aceste medicamente pot provoca și alergii severe.
Pericolele AINS pot include experimentarea unei dificultăți înfricoșătoare de respirație. Pentru un  bolnav de astm bronșic, riscul de a experimenta o reacție alergică gravă la AINS este și mai mare.
Alte reacții alergice pot include respirație șuierătoare, erupții cutanate și umflarea gâtului, potrivit naturavindecatoare.ro.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private