vineri, octombrie 7, 2022

Pe 1 septembrie a început noul an bisericesc, iar prima mare sărbătoare a fost Nașterea Maicii Domnului pe data de 8 septembrie. Astăzi, 9 sepetembrie, creștinii ortodocși îi sărbătoresc pe Sfinții Ioachim și Ana, părinții Sfintei Maria.

Cei doi sfinți sunt pomeniți în permanență în slujbele de peste an, deoarece apolisul și otpustul fiecărei liturghii și vecernii se termină cu aceste cuvinte: „Pentru rugăciunile sfinților drepților părinților Ioachim și Ana, Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, miluiește-ne pe noi!”

Te-ar mai interesa: 5 semne de depresie pe care nu ar trebui să le ign...

După o veche tradiție din secolul al II-lea, Sfinții Ioachim și Ana au fost părinții Fecioarei Maria. Aceștia nu sunt însă amintiți în Noul Testament. Cultul Sfintei Ana există în Răsărit încă din secolul al VI-lea, răspândindu-se în Occident abia în secolul al X-lea. Cultul Sfântului Ioachim este mai recent, datând din secolul al XVI-lea.

Tradiții de Sfânta Ana

Multe femei din România îi poartă numele Sfintei Ana. Această zi este marcată de multe tradiții și obiceiuri, menite să ne aducă noroc. Astfel, aflăm că cine face treabă în ziua aceasta de sărbătoare va fi pedepsit cu somnul lung al moții.

Te-ar mai interesa: Horoscop 7 octombrie. Nu irosi celulele nervoase p...

Așadar, pe 9 Septembrie nu se fac treburi casnice și nu se merge la câmp. Nu este bine nici să speli haine, să coși sau să coci ceva la cuptor. Se spune că femeilor care nu respectă aceste reguli li se vor arde mâinile și le vor apărea bube.

Tradiția populară mai arată și că este bine ca în această zi să dai de pomană pentru sufletul celor din familia ta care nu mai sunt în viață. De reținut, însă, că este post și se dau de pomană doar preparate fără lapte, carne sau ouă.

Te-ar mai interesa: Ce poți lua ca să nu te mai constipi. Cele mai bun...

Rugăciunea către părinții Ioachim și Ana

Sfinții Ioachim și Ana – 9 septembrie

„Într-un moment de durere, Sfântă Ana, mama Sfintei Fecioare Maria, eu vin acum la tine cu speranţa că mă vei ajuta şi cu inima plină de veneraţie. Tu eşti o făptură preaiubită de credincioşi, mai ales de femei, pentru că, datorită sfinţeniei vieţii tale, ai fost aleasă de Dumnezeu să fii vrednică, să fii mama Sfintei Fecioare Maria care este binecuvântată între toate femeile şi Născătoare de Dumnezeu.

Te-ar mai interesa: Șocant! Dieta cu grapefruit aproape a provocat amp...

Plini de încredere şi de veneraţie pentru minunatele haruri pe care le-ai primit, te rog, o, milostivă Sfântă Ana, să binevoieşti a mă primi în grupul celor pe care-i ocroteşti în mod deosebit. Ia-mă sub puternica ta pază şi dobândeşte-mi de la Dumnezeu harul să pot avea o căsnicie fericită, până la adânci bătrâneţe, să am copii şi să mă aperi de necazul nerodirii.

Ajută-mă să mă bucur de acele virtuţi cu care tu ai fost înzestrată din plin. Ajută-mă să-mi recunosc greşelile, să le plâng cu amar, să am o iubire înflăcărată faţă de Iisus şi de Maria şi să pot fi de folos semenilor necăjiţi din preajma mea. Vreau să pot dărui şi eu săracilor aşa cum ați făcut tu şi blândul Ioachim, soţul tău. Fereşte-mă în viaţă, Prea Sfântă Ana, de orice primejdie trupească şi sufletească şi să fii lângă mine în clipele de boală, de necaz şi de primejdie, până la sfârşitul vieţii mele.

Te-ar mai interesa: Dieta daneză: scapi de 20 de kilograme în 13 zile!...

Cu ajutorul tău, vreau să ajung la cer, unde s-o pot lăuda, împreună cu tine, pe Fecioara Maria, fiica ta. Amin!”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private