Sari la conținut

Maria Nițescu, medic în cadrul Institului de Boli Infecţioase ”Matei Balş”: faceți aceste lucruri și nu vă veți infecta cu covid-19

Maria Nițescu

Maria Nițescu, medic în cadrul  Insitutului de Boli Infecțioase „Matei Balș”, ne-a transmis măsurile de care trebuie să ținem cont pentru a ne feri de covid-19.

Conf.dr. Maria Niţescu este specialist în igiena alimentaţiei şi nutriției.

Măsurile necesare pentru a ne feri de covid-19 recomandare de Maria Nițescu:

 • Purtarea corespunzătoare a măștii de protecție. În cazul în care masca s-a umezit, trebuie să o schimbăm.
 • Igiena personală – trebuie să acordăm o atenție sporită igienii mâinilor mai ales dacă atingem frecvent suprafețe acasă sau la locul de muncă. Să ne spălăm corespunzător pe mâini.
 • Igiena suprafețelor atinse frecvente acasă și la locul de muncă (clanţe, întrerupătoare, telefon, telecomandă, birou, tastatură, mouse, telefon mobil etc).
 • În cazul în care deplasarea nu este imperioasă, se va evita cu orice preț deplasarea la ore de vârf cu mijloacele de transport în comun.
 • Este importantă purtarea măștii chiar și în cazul activităților în aer liber, datorită numărului cresut de oameni ce fac aceasta activitate simultan și de cele mai multe ori se uită respectarea păstrării distanței.
 • Deşi nu există dovezi care să susţină transmiterea bolii prin intermediul alimentelor, se va acorda o atenţie sporită manipulării şi procesării alimentelor. Vom avea grijă să avem o alimentaţie echilibrată bogată în macro/micronutrienți esențiali (vit C, vit D, Zn, Se, Omega-3) și fibre alimentare.
 • Importanța triajului epidemiologic la locul de muncă, dar și în cadrul oricărei alte activități. Păstrarea distanței corespunzătoare și purtarea măștii de protecție, și pe cât de mult este posibil ventilația naturală.
 • Contactul interuman trebuie privit diferit în funcţie de situaţia/locul în care ne aflăm (acasă, la locul de muncă, în timpul liber).
 • Orice persoană care ajunge acasă trebuie să elimine corect masca, să respecte regulile de igienă, să decontamineze suprafeţele atinse la intrarea în locuinţă, abia apoi să intre în contact cu membrii familiei.
 • Nu este permis ca persoanele simptomatice să mai intre în contact strâns cu familia, prietenii sau colegii de serviciu până când nu au confirmarea că nu constituie o sursă de îmbolnăvire.
 • În cazul oricărei suspiciuni trebuie să ne adresăm medicului de familie în regim telefonic/ online, cât mai repede ne aflăm în una dintre situațiile: confirmat, suspect, contact direct.
 • Automedicamentația ar trebui evitată cu orice preț. În cazul infecţiei COVID-19, cu excepţia suplimentelor alimentare sau a vitaminelor, orice medicament trebuie luat numai cu recomandare medicală şi/sau sub supraveghere medicală, după o evaluare prealabilă.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.